-2 °
24 °

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
debrecen_fazekas_10e1

Debreceni gondolatok a Honunkban is zajló református mozgalommal kapcsolatban

Ecclesia semper reformari debet – az egyházat mindig reformálni kell. E rovatunkban a hit új irányzata terjedésének eseményeit elemezzük, s követjük nyomon. Bemutatjuk téziseit és népszerűsítőit, illetve megismerjük a debreceni scholat is.

Korunk legszebb menyegzője - Nádasdy Tamás és Kanizsai Orsolya eljegyzése

Országunk egyik legműveltebb nagybirtokosa házasságot kötött a Kanizsai-birtokok örökösével, a tizennégy éves Orsolyával, 1535. elején Hódmezővásárhelyen.

Lajos király urunk halála Mohácsnál. Hihetünk-e Sárffy Ferenc várkapitány jelentésének?

„Nem messze ettől a mocsártól végre egy friss sírdombot pillantottunk meg, […] a királyi felség elhantolt holttestét találtuk meg. […] Ekkor fölfedezte azt a jegyet, mely őfelsége jobb lábán volt. […] Nem volt a felség testének legkisebb része sem feloszlóban.” – írta Sárffy. Elég bizonyíték-e ez őfelsége halálára, vagy mégis életben van valahol?

Mátyás király és a lovát áruló öregember – Tréfás történet a szórakozás eltöltésére

Lapunk e rovatában egykori Mátyás királyunk trufáján szórakozhatnak kedves Olvasóink, s egy eszes öregember válaszai okozhatnak mulattató perceket.

Mi kerüljön az asztalra? - Ízletes sóskáposztás marhahús az egész családnak

Elkészítés módja: Feldaraboljuk a marhahúst, sóval, borssal fűszerezzük, s a füstölt szalonnát felaprítva hozzákeverjük, majd csontja alaplevét hozzáadva feltesszük főni. Addig a savanyúkáposztát kiáztatjuk, majd hozzárakjuk a fortyogásban lévő húshoz és készre főzzük.