-2 °
24 °

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
bpest_puskas_10a1

Baldigarák, a magyar várak mesterei

Hatalmas építkezésekbe kezdtek a magyar váraknál! Az Udvari Haditanács az ország várainak megerősítésére neves itáliai várfundálómestereket szerződtettek. Eme várfundálók között vala Baldigara család bizonyos tagjai. Hírmondónk alaposan utánajárt a nemes fundálók munkásságának. Egy kőmíves elmesélt hírmondónknak mindent! Válaszait nem hiszik el!

Beugrottunk egy feketelevesre a székesfehérvári bejhez

Pécsett jártunk Ibrahim Pecsevinél, aki megosztotta velünk, hogy következő históriája a nagy Szulejmán szultánról fog szólni. Ott létünk alatt az egykori székesfehérvári bej még feketelevessel is megkínált minket. Illetve mesélt Hakem és Semsz Isztambulban nyílt bor nélküli kocsmáiról. Mikor nyílik ilyen Hungaricában?

Tennivalók a kertben, Nádasdy és Batthyány uraink kedvencétől, Kávásy Jóbtól

Kávásy Jób Magyarország és Európa egyik legnevesebb gyümölcsnemesítője. A gyümölcsei a budai pasa és a német császár asztalán is kedvenc étkek. Néhány hasznos eljárást mutatott meg amivel megszépíthetjük kertünket, valamint hogyan termeszthetünk Wisei Szattőr muskotálykörtét, nevetlen körtvélyt, telelő dinnyét és Zalaura körtét.

Török énekesek magyar udvarházakba járnak

Sújtja a népet a sors, de a zeneszó felemeli lelkünket. Hírt kaptunk arról, hogy török énekesek járják sorstársaink házait, és pengetik a nótát. A lantosokat tekintve kétkedésről szó nincs, hisz a török rokonunk, hódítónk, jó barátunk, s ellenségünk. Legkiválóbb török tamborás, Pajazet Zrínyi György horvát bán uramat szolgálja. Ismerjük meg őket!

A budai barutháne titkai

Bejutottunk Arszlán budai pasa által létesített lőpormalomba. Jelentősége nem ér fel ugyan bagdadi Barutháneval, de a török innen biztosítja váraihoz szükséges lőporkészletet. Sikerült egy kis mennyiségű lőport is szereznünk. Elemeztük a lőpor keverési aranyát. Salétrom 75%, kén és szénpor 12,5%. A lőporgyártás megszerzett titkai a belső lapon.