-2 °
24 °

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
rackeve_ady_10c

KI is VOLT valójában Szegedi Kis István?

Tényleg annyira kedvelték útja során mindenhol? Mi miatt mentette meg Mező Ferenc annak idején? Skarica Máté hízelgésének mi az oka? Egyházmegyénk püspöke 2 éve halt meg, tiszteletünket lerójuk eme kalendáriumban, körbe utaztuk a hódoltság területét és megkértünk a városok polgárait, hogy emlékezzenek vissza az Szegedire.

A CSATA, melynek előbb tudott volt a végzete, mint a kezdete

Az keresztény hajóhadak vezetője Don Juan hadvezér 1571-ben mindszent havának 7dik napján győzedelmeskedék a törekvő török hadak felett Lepantónál. Érdekfeszítő, hogy Nostradamus, az híres-neves jós évekkel ezelőtt Centuriák nevezetű könyvecskéjében egy négysoros formájában már megjövendőlé mindezeket. Az artikulus szavait a 8. oldalon folytatám.

A Habsburgok aljas intrikája

Meddig mehetnek el az elnyomók? A nemes Balassa Jánosnak a börtön tornyából kellett kötélen lemásznia, hogy elkerülje a hamis vádak által kiszabott büntetést. Arra, hogy miként jutott kötélhez és szerszámhoz (valahogy a falat is szét kellett szednie) nincs információnk. Azt rebesgetik aznap járt nála hitvese, ki segíthetett neki a szabadulásban.

Új kötéllel gazdagodott a ráckevei rév

Az ország második legnagyobb (Szent Mihály havának idején a legforgalmasabb) révjén új kötelet feszítettek ki. Megkérdeztük az egyik tőzsért, Szabó Antalt, hogy mit gondol erről. "Ideje volt már. Mostanra olyan szinten feltorlódott a sor, hogy még Kecskeméten is marhák álltak. Emiatt sokat késett az áru Dél-Németországból, Észak-Itáliából."

Bacfarc Bálint zenemívei is felcsendülnek a Szegeden tartott református istentiszteleteken

Az neves zeneköltő kiváló lantmívei mellett azzal hívta fel a publicum figyelmét, hogy halálos ágyán feküszve kiadta a következőt: minden kézirata elégetendő, mivel a jövőben senki emberfia nem lehet képes míveit hozzá foghatóan eljátszani. No DE! Az ember tud valamit a szerencséről szólani, hiszen életében két tabulatúra-kötetete is megjelent.