-2 °
24 °

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
veszprem_lovassy_10

Várak végveszélyben

Oszmán támadások. Lázongó katonák. Hiábavaló várakozás az utánpótlásra. Az 1552-es török hadjárat javában folyik. A magyar vitézek hősiesen próbálnak helytállni, de Magyarország végvárai sorra az oszmánok kezére kerülnek. Lesz erődítmény, amely képes visszaverni a szörnyű ostromokat?

Nyakunkon a kiszállítmányozás

Szeptember hónap huszonharmadik napján indulnak hajóink marharakományokkal Velencébe. Aki szeretné, hogy tehenei külföldön legyenek árusítva, már nem sok ideje maradt leadni az állatait. A szállítási helyek egyre csak fogynak, ezért érdemes minél hamarabb beszolgáltatni marháikat! További információk a 3.oldalon.

Új török közigazgatási egység alakult

Miután az oszmánok bevonultak Budára 1541-ben, megalapították a Budai Vilajetet. Szeptemberben még Szulejmán szultán is tiszteletét tette a városban, amikor kinevezte Szulejmán pasát beglerbégnek a tartomány élére. Ha tudni szeretné, hogyan alakult tovább Buda sorsa, olvassa el összefoglaló cikkünket a 22.oldalon.

Újjászületett paloták

Elérkezett a reneszánsz Magyarországra! Már Mátyás király udvarában is megjelentek az újítások, de most kezd el ez az irányzat egészen kiteljesedni. Nádasdy Tamás két új kastélyt is átalakíttatott ebben az új stílusban Sárváron és Kanizsán, amik rendkívül fényűzők lettek. Képek a 17.oldalon.

Iskolák versenye

Egyre több oktatási intézmény épül Magyarország területén. A török hódoltság térségén belül sorra alapulnak az oszmán iskolák, de a keresztények is próbálnak lépést tartani. Így egyre több gyermek számára elérhető az elemi képzés. Cikkünkben elhelyezett térképen megtalálhatja, hogy melyik intézmény van legközelebb lakóhelyéhez.