-2 °
24 °

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
marosvhely_bolyai_10f

A keresztény hit, mint bevehetetlen bástya

Jajszótól visszhangzanak Erdély bércei. Egyetlen nap alatt foszlottak szerte az erdélyiek reményteljes vágyálmai, miszerint a török igát és rabláncot végre levethetik magukról. Hatalmas létszámú tatársereg dúlta fel Csíkot és környékét, sosem tapasztalt mértékű pusztítást hagyva maga után.

Bajban van a fejedelemasszony!

Zrínyi Ilona, hőn szeretett fejedelmünk, Thököly Imre felesége bajban van. Ékszereit már nem tudja számon tartani, mindig több vagy kevesebb jön ki számolásukkor. A gondok elhárítása érdekében számolási próbatételt hirdet fiataloknak, mely keretén belül kiválasztja azt a zsenit, aki mindig számolhat neki. A versenyt önmagáról nevezi el.

Himlő és szerelem

Figyelemre intjük az erlik csillagjegyű olvasóinkat, hiszen a csillagok állása szerint a következő hetekben ők hajlamosabbak a fekete himlő elkapására. Az umay csillagjegyű emberek, viszont mindenképpen használják ki a közelgő teliholdat a rituálék végzésére, hiszen elképesztő előnyt élveznek akár a jövendőbelijük megálmodásában is.

Drága mulatság

Eszméletüket vesztve találtak rá két kisasszonyra Szeben déli határán. Családjaiknak tűnt fel, hogy a két hajadon nem tért haza az aznap esti mulatságról. Állítólag hívatlan személyek áfiumot kevertek a lányok italába. A tettesek megbecstelenítették, kirabolták, majd a városszélre hurcolták őket. A hölgyek több ujja eltörött gyűrűik elrablásakor.

Bor, búza, borzalom

Egy parasztlány nyerte a kolozsvári vásáron megszervezett borivó versenyt. A lány 3 icce aszúbort fogyasztott el, meghökkentvén ezzel vetélytársait és a kíváncsiskodó vásárlókat. Nyereménye két véka búza és egy egri török fürdő egyheti díjmentes használata. Az út és a szállás biztosítva volt, azonban a vásár másnapján különös dolog történt.