-2 °
24 °

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
bpest_osztrak_10b1

Portaszolgálat emészthetetlen bécsi szelettel

Erdélyi fejedelem vagy magyar király, pártfogó vagy pártfogolt, politikai zseni vagy megalkuvó. Talán mindegyik, talán egyik sem. Egy sorsfordító országgyűlés krónikája, ahol össze sem gyűltek a követek, mégis beleremegett az ország. Nagyszombati tudósítónk jelenti a helyszínről.

Járványtérkép még nincs, áldozat már van

Újabb epidémia a láthatáron, a szász prédikátor és a református esperes is meghalt az 1622 nyarán kitört kolozsvári pestisben. Segesvári Bálint feljegyzései szerint a legelső áldozat ,,Csanádi János uram” volt, de már ezer fölött jár az elhunytak száma.

„Állati zsiradék kelendő!”

Nemrégiben tetszett állatot vágni, esetleg egy idősebb példány magától dobta fel a talpát? Segítse a szappanfőzőket, hogy az Ön háziasszonyának is legyen mindig elég a mosáshoz! Mindennemű zsiradék és faggyú szívesen látott! Alkuért keresse Ifj. Szappanfőző János mestert!

A holland követ követ, a francia ellene mozgat meg minden követ

Bourbon ellenszenv, németalföldi szimpátia, angol lavírozás. Bethlen emberei szövetségeseket keresnek Konstantinápolyban. Félbarbárnak és radikális újítónak is látják az erdélyi fejedelmet a Portához akkreditált európai hatalmak főméltóságai. Az 1622/23-as diplomáciai csúcs percről percre.

A jövő többé senkit nem érhet váratlanul, tudja meg, hogy mit tartogat a holnap: Ma!

Ha bizonytalan, ha frusztrált, ha tart a kiszámíthatatlantól, az ismeretlentől, akkor Ön jó helyen jár nálunk. Mi segíthetünk abban, hogy múljon a félsz. Kérdezze javasasszonyainkat a szatmári vásárban a holnapról vagy akár a következő évről, itt biztos választ kap.