10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
revkomarom_selye_10_2

Megalakul az első leányiskola

Társadalmunkban a nők számára a családon kívül nem létezik boldogság, fő feladatuk a gyermekek nevelése, a háztartás vezetése. Szüleik kislányként eldöntik, hogy hon-leányuk kinek válik majd házastársává. Ehhez nincs szükségük szakma elsajátítására, a leánynevelés legelső célja az anyai és gazdasszonyi szerepre való felkészítés. De jól van ez így?

Elítélték a nemrég még hősként ünnepelt „Árvízi hajóst”

Wesselényi Miklós hosszú ideje tartó pere a végére ért. Az árvíz után óriási hírnév miatt nemesi körökben már azt találgatták, hogy vajon ejtik-e a pert a báró ellen. Wesselényi védője Kölcsey volt, aki mindent elkövetett védencéért. Végül hosszas tanácskozás után megszületett az ítélet... Bővebben a 17. oldalon.

„Hol nincs versenyzés, nincs küzdhelye bátor erőnek”

Sokezres tömeg gyűlt össze a Pesti Lóversenyző Társaság által megrendezett derbire, amelyen idén is a többszörös díjnyertes angol telivér kanca, Fagyöngy képviselte hazánkat. A verseny nem zajlott zökkenőmentesen, ugyanis bajnokunk a második futtatásban súlyos sérülést szenvedett. Vajon újra lábra tud majd állni? Bővebben lásd a 23. oldalon.

Vörösmarty műve „Az árvízi hajós” hatalmas sikernek örvendezhet

Wesselényi népszerűsége az elmúlt időkben a tetőfokára hágott. Segítségnyújtás a nagy árvíz idején megihlette a neves költőt Vörösmarty Mihályt is. Így írta meg azt a művét, ami alig pár napja került bemutatásra; „Az árvízi hajós” című versét. A színházban Laborfalvi Róza előadásában hallhatta a nagy közönség. A nép óriási üdvrivalgással fogadta.

Fullasztó fűző

A nők által gyakrabban használt, de a férfiaknál sem megvetett ruhadarab tökéletes az alak kiemelésére, tartás javítására, de a kappanháj elrejtésére is. Ez csak illúzió lenne? A látszat néha csal, a darázsderék nem természetes, sőt veszélyes is. Egy fiatal asszony pár hete a fűzó által szenvedett sérülésekbe halt bele. Bővebben a 20. oldalon.