10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
bpest_balassi_10a1

Hiába várták Váczott az első mozgonnyal érkezőket.

Julius 15-én délután hiába várta a Váczi Hölgyegylet elnöke s a fogadósok vezetője a pesti utazó kompániát. József nádorral egyetemben az urak ugyanis a tabáni tűz oltásánál segédkeztek, így csak a mozgonyvezető segédjét tudtuk megkérdezni. Itt olvashaták az érdeklődők a váczi kisasszony beszámolóját az első magyar vaspálya felavató ünnepségéről.

Biztonságos-e a vasuton történő utazás?

A vasut átadásának kapcsán fel-felröppent némely hír, mely szerint a vasuton történő utazás veszélyes, különösen a hölgyekre! A vonatok ugyanis több, mint 3 magyar mérföldet tesznek meg óránként, s egyesek elmondása alapján ez a szédítő sebesség káros az állapotos asszonyok születendő gyermekeire is! Utánajártunk, igaz-e a szóbeszéd.

Mikor leend igazán magyarrá a vasut?

Majd ha nem külhonban gyártott sínpályákon külhonban gyártott mozgonyok füstölék el a magyar szenet s a magyar pénzt! A Védegylet bizton állítá, hogy iparosaink különb síneket és a vasutazáshoz szükséges különféle kellékeket országunk termékeiből is ki tudnak állítani. Olvasson tovább, s támogassa Ön is a Védegyletet és a magyar vasuti ipart!

Hogyan öltözzön egy honleány utazáshoz?

Csak akik a boszorkányokban, s a jövendőmondókban hisznek, azok hiheték, hogy a vasuton való utazás árthat arczbőrüknek és ruhakölteményeiknek. Századunk a gyors fejlődésé! Divatrajzaink között minden, a korral haladni kívánó hölgy megtalálá azt a ruházatot, amelyben egy honleány felkészülhet erre a lélekemelő kalandra.

Látogasson el Ön is Váczra!

Tegyen egy sétát a Duna-parton és a kanyargós utczákon, majd költsön el egy ebédet a Mária Terézia tiszteletére emelt Diadalív mellett található hangulatos fogadóban, ahol igazi finomságok és váczi borok várják a jó étkek s nedűk kedvelőit! Délután az urakat irodalmi szalonok, a hölgyeket Mayer Mária teaháza fogadá. Részletek itt.