10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
bpest_verespalne_10a

Teleki Blanka, az úttörő

A leánynevelés új mérföldköve hazánkban Teleki Blanka nevéhez köthető, aki eme hónap folyamán megnyitja Pesten leánynevelő intézetének kapuit. Egy napjainkban gyakran vitatott témáról olvashatnak, miközben megismerhetik Teleki Blankát és hogy miért is újszerű az intézménye.

KALANDÁRIOM

A’ takaros háztáji munkákat lajstromba vettük. Ha gazda vagy, bizonyos rendtartást szabj magadnak! Ha a’ birtok igazgatásához szeretnél esméreteket szerezni, bízvást igazodj tanácsainkhoz. A’ teendőket hóról-hóra megtudhatod. „Szeptemberben, Szent Mihály havában száraz időben szokták a komlót megszedni…”A’ további praktikákról bentebb olvashatsz.

Stílus, Építészet

A’ kilenc éve tartó építési munkálatok befejezéséhez közeledvén a Magyar Nemzeti Múzeum hamarosan a Kiskörútra költözik új épületébe. Szemkápráztató timpanonjára hamarosan felkerülnek a’ Milánóból érkező Rafael Monti szobordíszei, s még számos más munkálat ér véget a’ hónap folyamán. Cikkünk bővebb betekintést enged az építkezés jelenlegi állásába.

Művészet és Szinház

Egynehány nappal ezelőtt a’ Nemzet Szinházában bemutatásra került Erkel Ferenc legújabb, Hunyadi László című operája. A siker alapján kicsoda kételkedhetik, hogy híre Bécsig is elér majd. Schodelné Klein Róza, első számú színésznőnk, ki a darabban Szilágyi Erzsébetet alakítja, beszámolt nekünk a mű előkészületirűl, saját tapasztalatirúl.

Az Tizek Társasága

Az elmúlt években megannyi próbálkozást láthattunk az "fiatal Magyarország" megszervezésére, ellenben ezeket mind megakadályozta a' hatalom. Az idei év tavaszán megszerveztetett Petőfi Sándor által az Tizek Társasága, amely jól láthatóan több, mint egy demokrata asztaltársaság. A' tagokról és céljaikról bővebben olvashatnak Az Szebbik Nem cikkében.