10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
bpest_apaczai_10b

Pestis után kolera. Mi jöhet még? – gyors áttekintő a járványügyi helyzetről

Épphogy megszabadult Európa a pestistől, már megjelent, egy újabb világot fenyegető betegség. De mi az oka annak, hogy- a kolera ilyen gyorsan elteszi láb alól az embereket? Milyen házi praktikák vannak, amikkel akár megelőzhetjük a megbetegedést? Mi volt az ok, amiért lázongások törtek ki az országban? A cikkünkből minden kiderül.

Az óvóügyek úttörője egyesületet alapít

A magyar grófnő, Brunszvik Teréz, első intézményét a budai Angyalkertet, 1828. június 1-jén nyitotta meg, édesanyja bérházában. Azóta országszerte rohamosan nő a kisdedóvók száma. A töretlen terjeszkedés és a kisgyerekek nevelésének érdekében a grófnő egy egyesület alapításának gondolatát vetette fel.

A magyar tudomány alapja, megalakult az akadémia

Az elmúlt hetek után végre döntés született. Létrehozzák az akadémiát ami hivatalosan a Magyar Tudományos Akadémia nevet fogja viselni. Felsőbüki Nagy Pál beszéde után gróf Széchenyi István jelentős felajánlást tett, ezzel ösztönözve társait az adakozásra.

Heti Recept

Az ünnepekre való tekintettel sok háziasszony elgondolkodhatott azon, hogy vajon mi kerüljön karácsonykor az asztalra. Szerencsére nem kell tovább gondolkodniuk mivel az e heti recept tökéletes erre az alkalomra. Bár a húslevest sokan paraszti ételnek tartják jól elkészítve még a királyi udvarokban is megállja a helyét.

Egy probléma, ami megrendíti az ország szívét

A gyermekhalandóság korunk egyik felkavaró problémája, ami jelen van a magasabb társadalmi körökben is. De hogyan lehet túlélni gyermekeink elvesztését? Erről kérdeztük Wesselényi Miklós feleségét, Cserey Helénát.