10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
bpest_konyves_10b

Nemzeti siker!

Ünnepélyes megnyitó keretein belül átadták hazánk legelső vasútvonalát. Rengeteg ember sereglett össze erre a különleges alkalomra a Pesti indóház elé. A magyar arisztokrácia és polgári érdekek közös sikere e forradalmi vívmány meghonosítása. Ezen hazai technikai mérföldkő megszületésének részleteit lapunkban olvashatják!

Megszületett a döntés: Erkel dallamára szólal meg a Himnusz!

A Kölcsey Ferenc művének megzenésítésére kiírt pályadíjat egyhangú döntéssel Erkel Ferencnek ítélték oda. Az elismert zeneszerző a siker után magazinunknak adott interjújában elmondta, milyen nehézségei akadtak a szótagszámokkal, illetve hogy mire fogja költeni a 20 arany jutalmat. A beszélgetést a 6. oldalon olvashatják!

Életkilátások a számok tükrében

A Nemzeti Casino volt igazgatója, a polihisztor Fáy András ezúttal hosszas demográfiai kutatásainak eredményeit tárta elénk. A "nemzet mindenese" állítja: a közegészségügy jelenlegi állapota, a borzalmas lakásviszonyok, sőt még a szülők tájékozatlansága is oka annak, hogy továbbra is rengeteg a csecsemő- és gyermekhalálozás hazánkban!

Ősiség, örökváltság, hitel - Széchenyi terve

Áll a bál gróf Széchenyi István nemrég megjelent műve, a Hitel körül. Az arisztokraták nagy része elvetette, mi több "felforgatónak" nevezte a gróf forradalmi felvetéseit. Az ügyben érintett gróf Dessewffy József is, aki - mint azt lapunknak elmondta - új műve keretében meg fogja védeni a fennálló társadalmi rendet.

A pezsgő tudomány

Továbbra is töretlen a savanyú-, avagy szikvíz népszerűsége. Az egyszerre frissítő és buborékos ital mindenki számára megfizethető előállítását a szerzetes, Jedlik Ányos dolgozta ki. A feltaláló - látva vívmánya diadalát - maga is meglepődött a sikeren, de egy percig sem ül a babérjain. Újabb találmányai már készülőben vannak!