10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
bpest_balassi_10a3

Parasztok: életük a reformköveteléseken túl

Az utóbbi években az értelmiség megmutatta, hogy hajlandó küzdeni a parasztság fejlődéséért. Ettől függetlenül azonban a legtöbb nemes nem ismeri alaposabban azokat, akik gyarapodásáért küzdenek. Induló sorozatunk első része (amelynek cikkei minden második héten szombaton jelennek majd meg) a pórnép lakhatásaival és ruházkodásával foglalkozik.

A POLGÁROK MÁR BUDÁN IS MEGÍZLELHETIK A KÜLÖNLEGES JEGES FINOMSÁGOT, A FAGYLALTOT

Új cukrászda nyílt a Szentháromság utcában. Férfiak és nők egyaránt élvezhetik a különféle süteményeket, valamint a cukrászda csodás finomságát, az Eiskörbchent, a tölcsérben tálalt fagylaltot. Az országban egyre népszerűbbé váló hideg édesség már most nagy hírnevet szerzett a tsemege-tsináló, Schwabl úr által vezetett cukrászdának.

SZENZÁCIÓ: MEGRENDEZTÉK MAGYARORSZÁG ELSŐ LÓVERSENYÉT

1827 június 4-én történelmet írt gróf Széchenyi István az első hazai rendezésű lóverseny megszervezésével. A történelmi eseményen több mint 25 000 néző vett részt és válogatott paripák mérték össze erejüket. Mivel nincsen saját lóversenypályánk, ideiglenes helyszínként az Üllői-síkság szolgált. A futamot a gróf úr ..Babielka" nevű lova nyerte.

ÁRTALMAS A FOGLEKVÁR?

Legújabb magyar kutatások szerint sokkal ártalmasabb a fogaknak a fogmosás foglekvárral, mint nélküle. Az egyik fő szóvivője a kutatásnak, Budai Vilmos doktor, ezt nyilatkozta lapunknak: ,,A foglekvár olyannyira káros a fogainkra, mintha nem is mosnánk azt, ezért ehelyett azt javaslom, hogy rágjanak kenyérhéjat és kerüljék el a cukros ételeket!"

MEGNYÍLT A HABSBURG BIRODALOM ELSŐ KISDEDÓVÓJA

Budán, Krisztinavárosban nyílt meg a Habsburg Birodalom első kisdedóvója. Az Angyalkert nevezetű intézmény jelenleg 40 kisgyerek befogadására képes, akik elsősorban vallásos erkölcsöt és illemtant tanulnak. Brunszvik Teréz, az intézmény alapítója és fenntartója szerint ez már egy rég szükséges lépés volt, és reméli, máshol is nyílnak majd hasonlók.