10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
bekescsaba_andrassy_10e1

A sályi tolvajtanya

Szerda este elfogták a hetek óta körözött Szoknyás Tolvajokat. Ez megkönnyebbülést jelenthet a Borsod vármegyében élők számára, hisz a két idegen fosztogatásai sok családnak súlyos károkat okoztak. Megannyian azt gondolhatják, hogy azonnali rablánc vár a gaz boszorkákra, de a helyzet nem ilyen egyszerű. Meglepőek ugyanis rejtőzködésük körülményei.

Noblesse oblige?

A nők társadalmi helyzete sokat változott az utóbbi években. A szabad nyugati szellőt indiánlován megülő libertinus, Dessewffy Virginia (Dessewffy József gróf gyermeke), apja akarata ellenére dalgyűjtemény alkotásába kezdett. Vajon a Virginia név varázsa teszi? Talán még a paraszti falvak szféráját is be kívánja fogni? Cikkünkből mindez kiderül.

„Sokan uraik, nem barátjaik akarnak lenni feleségeiknek”

Hatalmas botrányt keltett a szóbeszéd, miszerint Takács Éva–hazánk ismert írónője–fel szeretné bontani példásnak tetsző házasságát Karacs Ferenc pesti rézmetszővel. Bár számos fiatal hölgy egyetért vele, sokan nem támogatják őt. Azonban egyik fél sem ismeri a nő boldogtalanságának valódi okát. Az asszony magazinunknak feltárta az igazságot.

Veszélyben a kisdedóvó

Buda érzékeny közössége aggódik gyermekeik épségét illetően, hisz a kolera legújabb áldozata Seigan bárónő, a Brunszvik Teréz által megnyitott oskola volt felügyelőnője. A Habsburg Monarchia első óvodájának sorsa eddig sem volt zökkenőmentes, de most újabb akadállyal kell szembenéznie. Mennyire biztonságos ezek után is ott nevelni az ifjoncokat?

Angyalföldek

Egy külföldi tudósító jelezte, hogy a nagyvárosokban egyre komolyabb probléma a gyermekgyilkosságokat felváltó terhességmegszakítás, melyet a bábák végeznek. Félő, hogy az új módszer Pest-Budán is megjelenhet, hisz egyre nő az ipari tevékenység és a Duna-parti városokba való betelepülés. Vajon az új nyomortelepek válnak majd a metódus origójává?