10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
marosvhely_bolyai_10

Fegyelmi botrány az iskolákban

Több erdélyi és észak-magyarországi iskola diákja szólalt fel az elmúlt időben a saját igazáért. Már-már visszataszító, hogy minden nebuló azt hiszi, ő fogja megváltani a világot, ha szem-beszáll oktatóival. Következzék most felsorolása azon eseteknek, amelyek e felettébb különös helyzethez vezettek.

A tudás szere? A Bölcsek Köve?

Ismeretlen orosz professzor járja az országot, valami csodaszert árusítva. Elmondása szerint serkenti a diákok tanulási képességét, és azt állítja, hogy a cárnak és családjának is segített. Pletykák szerint magából a Bölcsek Kövéből nyeri ki. Kádár professzor, a kolozsvári Unitárius Kollégium tanára szerint ezek csak látomásokat előidéző gombák.

Végzetes mulatság

Tegnapelőtt parasztlegényt találtak holtan Kolozsvár határában. A boncoló orvos szerint három késszúrás végzett vele. Barátai szerint mulatni ment a kocsmába, de néhány pohárka pálinka után nők társaságában hagyta el a csárdát. Többek szerint ezek a nők szélhámos szajhák voltak, akik előbb megölik a férfit, majd elviszik, amit találnak nála.

Rákóczi szelleme tovább él?

Folyó hó. második keddjén kuruckodó férfit tartóztattak le a hatóságok a bécsi Hofburg kertjében. A szemtanúk szerint a férfi szablyával az övén, dolmányban és süvegben, Rákóczinak kiadva magát átgázolt a sövényen és trágár nótákra gyújtott. Ennek következtében az illető a bécsi őrültek házában töltött három napot.

Egyházi szégyen

Múlt hét szerdáján több városi polgár is jelezte, hogy Kolozsváron látták a gyulafehérvári érseket. Biztosan állíthatjuk, hogy nem hivatalos ügyben utazott oda az egyházi méltóság. Legtöbben azt gondolnánk, hogy a Szent Mihály-templomot látogatta, de egy belvárosi fogadóban látták, néhány megkérdőjelezhető ember társaságában.