10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
pannonhalma_bences_10b

Magyar nyelvünk

Lehetetlen hogy a felelős magyar kormány férfiak közül senki ne vegye észre ne gondolja végig. A további várakozás, lapítás és tétlenkedés állami öngyilkosság. Nem lehet a végletekig azzal takarózni mentegetőzni, hogy semmit nem tehetünk és nem kockáztathatunk. Itt az idő. Most vagy soha. Választanunk kell, hogy mit akar az országunk.

Jótékonysági vacsora a pesti árvaház javára

Öt Budán élő arisztokrata család ajánlotta fel egy napra szakácsnőit, hogy az általuk adományozott alapanyagokból, friss húsokból, zöldségekből meleg ételt főzzenek a pesti árváknak. Felajánlották továbbá, hogy a Szentendréről hajón érkező gyümölcsszállítmányokból öt gyümölcshordó asszony portékáját juttatják el az árvaházba.

Kirabolták a budai Vár leghíresebb divatszalonját

Elvittek egy bíborvörös, arannyal-ezüsttel zsinórozott bársonydolmányt és egy pár karmazsin bőrből készített sarkantyús csizmát. Különösen nagy érték a dolmányon lévő hat darab ékköves díszgomb. Eltűnt egy női kárómintás, selyemből készült, gyöngykagyló gombozatú női blúz is és a színben hozzá illő, puha bőrből készült cipellő. Szemtanú kerestetik!

Magyarország a fejlődés útján

Felgyorsulhat a személyszállítás és a kereskedelem. 1846. július 15.-én ünnepéjesen átadják Magyarország első vasútvonalát, Európában 5.-ként hazánkban is útjára indul az első gőzmozdony, mivelhogy a magyar vasútra is betört a gőzmeghajtás, Budapest-Vác vonal megnyitásával nemsokára Magyarországon is kezdetét veszi a vasút kora.

Amit a cholera járványról tudni kell, avagy hogyan védekezzünk ellene

A szomszédos kontinensen, Ázsiában újra előbukkant a cholera bacilus, ami ismételten számtalan emberéletet követel. Hogy megőrizzük egészségünket felszólítunk mindenkit a felelősségteljes hozzáállásra, az egyéni és közös védekezési szabályok betartására, hogy magyar hazánkban minél kevesebb legyen a gyász.