10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
bpest_szentlaszlo_10

Országunk kultúrájának összegzése - Hogyan fejlődtünk ebben a közel 50 esztendőben?

Olvasóink betekintést nyerhetnek az irodalom, zene és színház kultúra felvirágzásába. Részletesen beszámolunk országunk sokszínű irodalmi életéről, emellett szót ejtünk a napjainkban megnyílt Nemzeti Múzeumról is. Regélünk még a vándorszínészet hanyatlásáról. Írásunkból sokat okulhat az elkövetkezendő nemzedék is, érdemes lesz szemügyre venni!

Mindenki számára elérhető a dunai gőzhajó!

Gróf Széchenyi István támogatása és az igazgatóságban betöltött szerepe a DDSG-ben nagy fejlődést hoz a dunai gőzhajózásban. Megkezdődtek az óbudai szigeten kialakított hajógyár munkálatai is, amely országunk egyik legnagyobb ipari létesítménye lesz!

A Hitel, írta Gróf Széchenyi István

1830. január 28-án megjelent Gróf Széchenyi István Hitel czímü gazdasági szakirodalma, mely igencsak megosztóvá tette a magyar népet. Az új gondolatok nem mindig jók, és sokan nem értenek egyet, az ezeréves alkotmány felforgatásával. A könyv ennek ellenére nagy érdeklődést keltett a magyarság és az osztrákság körében is.

Napóleon hazánkban

10 éve a mai napon történt a magyar és osztrák seregek veresége Napóleon hadaival szemben. 1809-ben ezen a napon több, mint 2000 fő veszteséget számláltak a magyar és osztrák seregek. Írásunkban e tragédiáról tudhatnak meg többet olvasóink.

Hazánkba is elért a kolera!

A messzi Indiában fedezték fel eme borzalmas kórságot, s napjainkra országunkat is sújtja. Hihetetlen gyorsasággal terjed, és egyelőre tehetetlenek vagyunk ellene. Azt ajánljuk a tisztelt lakosságnak, hogy csak rendkívüli helyzet esetén hagyják el otthonukat.