10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
sopron_berzsenyi_10a2

Nemzetünk nagyja egyetemet alapított Budpesten

Korunk nagy zeneszerzője, honfitársunk Liszt Ferenc megalapította Budapesten a Magyar Királyi Zeneakadémiát, amely az ország első Zeneművészeti egyeteme. Az elnöki teendőket is ellátó mester mellett másik nagy zeneszerzőnk Erkel Ferenc, Ábrányi Kornél, Róbert Volkmann, és Nikolits Sándor lesznek még az egyetem professzorai.

15 éve hunyt el a legnagyobb magyar

15 éve, hogy Széchenyi István a legnagobb magyar elhunyt. Legnagyobb politikai ellenfele, Magyarország volt kormányzója és pénzügyi minisztere, Kossuth Lajos fog megemlékezést tartani tiszteletére Budapest főterén.

Jedlik Ányos legújabb találmánya

Hivatalosan is elismerték a magyar tudós legújabb találmányát, a dinamót. Ezzel a eszközzel mechanikus áramból villamos energiát lehet előállítani. Ez egy hatalmas lépés az energiatermelésnek.

Hatalmas károk a borvidékeken

Ebben az esztendőben több borász is panaszkodott, hogy hatalmas károkat okoz a Szőlőbe egy bizonyos Filoxéra nevű tetű. Erről az élőlényről még nem tudni sokat, de az bizonyos, hogy az idei borok szenvedik meg ennek a kárát. Talán más ital kerül idén a csúcsra?

Hogyan öltözködik egy igazi Úrinő?

A legtöbb nő mindig csak felveszi a legcsinosabb ruháját, ha elmegy férjurával az operába, bálba vagy ha barátnéivel megy el korzózni. Azonban nemrég kiderült, hogy a női öltözködésnek igenis vannak szabályai.