10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
eger_pvolgyi_10a

A Bornemissza kisasszonyok fortélyai

Engedjék meg, hogy bemutassunk Kegyedéknek három elbűvölő kisasszonyt, kiknek bájáról a fenti képről maguk is megbizonyosodhatnak (balról: Bornemissza Hanna, Bornemissza Anna, Bornemissza Dorottya). Mai rovatunkban eme három kisasszony adja át a női lét fortélyait.

Fekete pékek Pesten és Budán!

Persze, a zsemle drágulása miatt valami történés már ugyancsak várható volt, hiszen aki tisztességesen akar pékáruhoz jutni, annak bizony jó mélyen a zsebébe kell nyúlni. Ezek az újonnan megjelent pékek olcsón árulják kenyereiket a szegényeknek, annyi különbséggel, hogy eme termékek nem búzából készültek.

Édes Rétes!

Kegyed is szeretné elsajátítani a réteskészítés minden fortélyát? Ha szeretné lenyűgözni vendégeit akkor bizony jó helyen jár! Ez a nyalánkság nem csak dessert-ként, de önálló ételként is megállja a helyét. Az ugyan köztudott, hogy elkészítése hozzáértést és türelmet igényel, de kellő gyakorlás után bárki megalkothatja a tökéletes rétest!

Opera vagy dráma?- avagy az operadráma

Mióta nekünk magyaroknak is van saját színház, igencsak nagy lett az egyet nem értés. Seképp nem tudnak megegyezni, néha bizony még igen jó cimborák is összeszólalkoznak: mennyi opera kell, mennyi dráma? A közönség bizony az operát szorgalmazza, a nagy szépérzékkel rendelkezők viszont a drámát. Mi lesz itt az út melyre lépünk végül?

A régi a módi

Eme minutumban dédapáink csillogó szemekkel, mosolyogva látják, hogy a nép megérett arra, hogy újból büszke legyen a magyar öltözetére. Sorra nyílnak a szabók és más egyesületek, melyek csak magyar nemzeti ruhákat ontanak magukból. Ifjak, s férfiak körében meglehetősen elhíresült a derékban feszes dolmányszerű ruhadarab és a Zrínyi féle felöltő.