10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
revkomarom_selye_10_1

A felfordult rezidencia

Az idei nyáron különleges megbízatást kapott szerkesztőségünk egyenest gróf Széchenyi Istvántól. Egy újságírót akart fogadtatni nagycenki kastélyában. De mi oka volt ehhez, mit szeretett volna közölni? Ma megtudhatják az alábbi főcikkben.

A titokzatos múzsa csókja

A tavalyi évben megismerkedhettünk gróf Jósika Miklós íróval, aki a hazánkban még új regény műfajában próbál kibontakozni. Idei év áprilisában egy remeket nyújtott olvasóinak, amiben az egyik női szereplő furcsamód hasonlít Podmaniczky Júliára. Újságírónk a múzsát kérdezte ez üggyel kapcsolatban, aminek részleteit a 10. oldalon olvashatják.

Botrány a kolozsvári színházban

Elmaradt Vincenzo Bellini Rómeó és Júlia bemutatója a Farkas utcai színházban, mivel Déryné Széppataki Róza lebetegedett. A nagyérdemű közönséget felháborította az azt követő esemény, ugyanis az operaelőadás helyett Vajda Péter Joguz vagy a honkeresők színművét mutatták be a színészek. A tudósítást az 5.oldalon olvashatja a kedves olvasó.

Magyar világtalálmány a láthatáron

Egy találmány, melyre régóta várt a haza népe, s amely a hölgyek számára hasznos lesz, s férfiak tömegeinek fog segítséget nyújtani a szipa meggyújtásában. Irinyi János gyújtó hangulatában feltalált egy tárgyat, melyet a nemzet becsületesen használhat az elkövetkezendő időkben, ám a matéria még névre vár. E találmányról bővebben a 8. oldalon írunk.

Nem esik messze az alma a fájától

Egy 23 éves fiatalember, nevezetesen Rózsa Sándor apja nyomdokaiba lépett és ellopott két meddő tehenet a kishunhalasi határban. E tettéért az áristomban tengeti napjait. Bővebben az ügyről a 3. oldalon.