10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
bpest_balassi_10a2

Az első magyar bank

Ürményi Ferencz, Fiume nemrég leköszönt kormányzója mondott beszédet a minap a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank tekintélyes választmánya előtt. Az elnök elégedetten nyugtázta a Bank elmúlt évi tevékenységét.

A vasútépítés folyamata

Ezen év elején, a januári hóban a Helytartótanács elfogadta, majd jóváhagyta a magyar vasútépítés terveit. Ullmann Móricz Pesti Magyar Kereskedelmi Bankjának köszönhető pénzbeli támogatással a vasútépítést felügyelő Magyar Középponti Vasúttársaság közzétette a pályázat kiírását. A vasútvonal építési munkálatait a közeljövőben kezdik meg.

Gyógymódok, az orvoslás jövője

Igaz, számtalan ember esik manapság is különböző betegségek áldozatául, egyértelműen kijelenthetjük, hogy az elmúlt évtizedek során nagy fejlődésen ment keresztül az orvoslás. A fejlődés azonban nem rekedhet meg, jól mutatja szükségességét a tizennégy esztendeje lezajlott kolerajárvány is. Olvasson a gyógyítás legújabb fortélyairól a 3. oldalon!

Thomas Malthus demográfiai teóriája

A tíz esztendeje elhunyt Thomas Malthus angol lelkész, álladalmi ökonómus munkássága során egy kifejezetten érdekes népesedési teóriával állt elő. Az elképzelése szerint feltéve, hogy a Föld népessége, ilyen gyors mértékben növekszik, az élelemtermelés nem lesz képes minden igényt kiszolgálni, majd túlnépesedés és élelmiszerhiány vár ránk.

Az élelmezés jövője

A túlnépesedési teória összefoglalását követően, az élelmezés jövendőjéről írtunk összefoglalót. Nicolas Appert a publikáció írásának napjától számítva három esztendeje hunyt el. A cukrászmester a conservek atyja, feltehetően a századfordulót közelítvén találta fel az étkek tartósságát meghosszabító új metódust.