10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
bpest_balassi_10a4

Újabb kiállítás nyílott a Nemzeti Múzeumban

A Nemzeti Múzeum legújabb kiállítása korunk magyar festőinek kiemelkedő alkotásaival várja az érdeklődőket. A gyűjtemény új szemléletmódot mutat be, láthatók leghíresebb magyar művészeink mellett kevésbé ismert festők művei is, minden nyitott, képzőművészetet kedvelő hölgynek és úrnak kiváló időtöltés lehetőségét adva ezzel.

Mindenkit vár Pest-Buda első állandó színháza

Augusztus 22-én nyitotta meg kapuit a Pesti Magyar Színház a Kerepesi úton. A megnyitón Vörösmarty Mihály: Árpád ébredése című darabját Eduard von Schenk: Belizár című játéka követte. A theatrum országunk negyedik magyar nyelvű színháza. Cikkünkből mindent megtudhatnak a szórakozás és művelődés legújabb színteréről, Pest első állandó színházáról.

Miképp előzzük meg a cholerát és mindenféle gyengélkedéseket?

Már majdnem hét esztendeje, hogy sikerült diadalt aratni afelett a szörnyűséges cholera járvány felett, amely kétszáznegyven jó ember haláláért felelt. A gyógymódra temérdek felvetés született a füstölőktől a fahamus kencén át a bizmutporig: most összefoglaljuk, melyek is a leghatékonyabbak módok ily betegségek megelőzésére avagy kezelésére.

Tűzgyújtás egy mozdulattal

Olvasóink közül biztosan sokuknak akadt már gondja a tűzgyújtással. A tudósok szakadatlanul igyekeztek ezen probléma megoldására, hogy könnyebítsenek életünkön. Legnagyobb büszkeségünkre hazánk ifjú tudósa, Irinyi János ért el áttörést a gyújtófa feltalálásával. Cikkünkből mindent megtudhatnak a tűzgyújtás új, egyszerű és biztonságos módjáról.

Isten óvja a királynőt!

A messzi Angliának ismét női trónörökös adatott, jövő ilyenkor már a megkoronázott Viktória királynőt üdvözölheti Britannia. Noha eredetileg hercegnének szánták, most egy egész birodalom kormányzásának súlya nehezedik a mindössze tizennyolc esztendős leány vállára.