Utolsó fordulójába érkezett az Estöri

Tizenkét csapat készül az online megmérettetésre

Utolsó fordulójába érkezett az Estöri

Az Estöri negyedik évada lassan a végéhez közeledik. az utolsó fordulóba érkezett tizenkét csapat készül a megmérettetésre. Ők, az eredeti elképzelés szerint április 23-án mérték volna össze tudásukat a kismartoni Esterházy kastélyban. Ez sajnos  a világjárvány miatt bevezettett korlátozó intézkedések miatt nem valósulhat meg. A verseny digitális fordulóval folytatódik tovább, amelyre a diákok egy újra gondolt otthoni önálló munkával készülnek. A harmadik forduló lezárultával pedig arra gondoltunk, készítünk egy kis számvetést az idei vetélkedőről, hisz rengeteg izgalmas megoldással, és lelkes versenyzővel találkozhattunk, és úgy látjuk megvalósultak a céljaink:

...sikerült digitálisan újraéleszteni a történelmet

A kor digitális vívmányairól minden kétséget kizáróan kiderült, hogy nemcsak a szórakozást, de az ismeretszerzést és a tanulást is kiválóan tudják támogatni. Míg az első fordulóban egy online kvíz mérte össze a jelentkező 166 csapat tudását, addig a második fordulóba jutott 59 csapat abban kelhetett versenyre, hogy ki tudja a legizgalmasabb 19. századi index címlapot összeállítani...

...ezzel pedig az ország egyik legnagyobb online sajtóorgánuma, az index.hu figyelt fel a versenyünkre

Az online lehetőségek nemcsak a feladatok elküldésében, de megoldásában is nagy segítséget jelentettek, hisz digitális módon elérhető forrásokat, képanyagokat használhattak a csapatok, és történelemtudásuk mellett latba vethették kreativitásukat, művészi érzéküket és a közösségi médiában szerzett jártasságukat is.   

Milyen lehetett volna a Facebook a 19.században?

Különösen jó hasznát vették mindezeknek a harmadik fordulóban, ahol egy dualizmus korában élő történelmi személy facebook-oldalát kellett elkészíteniük és a feladat által megkívánt tartalmakkal feltölteni úgy, hogy a személyre jellemző kis történetet is sikerüljön felvázolniuk.

Amíg az index címlap fordulóban azt gyakorolhatták a diákok, hogy mi a hírérték, vagy hogyan írjanak megnyerő címeket és bevezetőket, addig itt a közösségi oldalakon megszokott eszközökkel mutathattak be egy számukra érdekes karaktert annak bőrébe bújva, minél hitelesebben megszólaltatva őt és követőit.

A remek munkák miatt minimális pontkülönbségek döntöttek arról, kik juthatnak el a fináléba. Sajnos minden csapatot nem juttatthatott a zsűri tovább, de mindenkinek megvoltak a favoritjai, kedvenc történetei és poénjai. A legtöbb csapatnak sikerült a múltat és a jelent jó ízléssel és forráskritikával összekapcsolni, és igazán élvezetes történeteket kerekíteni, amin még maguk a karkaterek is igen meglepődtek volna.

Igencsak csodálkozott volna például Trefort Ágoston közoktatásügyi miniszter, ha Hugonnai Vilma az első magyar diplomás orvosnő rapelve győzködte volna őt arról, hogy igenis joga van a nőknek is felsőoktatásban tanulni. De Galántai herceg Esterházy Alajosnak is kiesett volna a szeméből a lornyon, ha arra tért volna haza, hogy a földjein dolgozó parasztok felosztották maguk között a birtokot és mindezt még videón is megörökítették.

Aki szeretne gyorsan és szórakoztató módon képet alkotni magának a dualizmus korának hétköznapjairól és figyelemreméltó figuráiról, akkor nézzen körül a galériában >> ITT ahova mind a 29 csapat munkáját feltöltöttük.

A tovább jutott csapatokra pedig már csak egy komplex megmérettetés vár, mely a helyszíni döntö kényszerű lemondása ellenére is izgalmas maradt. A versenyzőknek a szervezők által megjelölt történelmi személy instagram oldalát kell elkészíteniük, a megadott szemszögből bemutatva a karaktert a népszerű közösségi média segítségével. 

Drukkoljunk együtt a döntősöknek!

A döntőbe - azaz az utolsó digitális fordulóba - jutott csapatok:

bekescsaba_andrassy_10e

bpest_deak_10

bpest_fazekas_10a

bpest_klebelsberg_10

bpest_konyves_10c

bpest_konyves_10d2

bpest_puskas_10b

bpest_verespalne_10c2

pannonhalma_bences_10

siofok_perczel_10n

sopron_szechenyi_10bc

szentendre_reformatus_10b3