Túl az I. ESTÖRI-Kreatív Történelmi Verseny döntőjén

A XVII. század megidézése a XXI. században – Esterházy történelemverseny a kismartoni kastélyban

Túl az I. ESTÖRI-Kreatív Történelmi Verseny döntőjén

Kilenc vidéki, négy budapesti és egy határon túli iskola mérte össze tudását a kismartoni Esterházy-kastélyban a többezer fiatalt megmozgató, tizedikes gimnazisták számára meghirdetett első Esterházy kreatív történelemverseny döntőjén. A három fős csapatok egy egyedülálló helyszínen, a kastély világhírű Haydn Termében idézték meg az Esterházy család 17. századi történetét.

A 130 jelentkező csapatból a versenyt a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium Rami Palmarum csapata – Bojtor Bogáta, Mersits Vivien és Kohán Mátyás – nyerte meg. Jutalmuk egy-egy legújabb típusú iPad és az Esterházy nyári egyetemen való részvétel. Felkészítő tanáruk Barkó Gábor Ágoston, aki jutalomként egy soproni szállodában tölthet egy estét, hogy a Rigoletto szentmargitbányai előadását láthassa.

Második a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium KANI-ZSÁK csapata, harmadik pedig az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola Zsivány Hármas nevű csapata lett.

„Az Esterházy család több mint négyszáz éve van jelen Magyarország történelmében. Meghatározó kulturális és gazdasági tényező évszázadok óta. Értékközpontú, előremutató és időtálló életfelfogásuk ma is példa lehet” – mondta a versenyzőket köszöntve Ottrubay István, az alapítvány főigazgatója.

A játékos, infokommunikációs eszközöket is felhasználó, kreatív feladatokkal tarkított versenyt az Esterházy Magánalapítvány szervezte. Digitális címerrel és díszlettel, „hozott kincs” készítésével és werkfilmmel egyaránt készülni kellett a döntőre. Az egész napos megmérettetésen a csapatoknak komoly tudásra, nagy mértékű kreativitásra és eredeti ötletekre egyaránt szüksége volt, a komoly szaktekintélyekből álló zsűri a 14 csapat előadó- és vitakészségét, fotó- és filmkészítési tehetségét, valamint közösségi média jártasságát egyaránt értékelte.

A verseny együttműködő partnere a Klebelsberg Központ, az MTA Történettudományi Intézete, az MTA Könyvtár és Információs Központ, az Arcanum Adatbázis Kft. valamint a Nemzeti Levéltár