Török áfium ellen: Estöri!

Közkívánatra: Hatodik évaddal indul az Estöri!

Török áfium ellen: Estöri!

Török áfium ellen: Estöri!

Nagyon büszkék vagyunk tavalyi versenyzőinkre, akik nem hátráltak meg, és járványhelyzet ellenére is befejezték a tavalyi Estöri  ̶  Kreatív Történelmi Versenyt, nem is akármilyen megoldásokat letéve az asztalra. Kreativitásuk és kitartásuk is arra ösztönzött minket, hogy idén is megrendezzük a történelmet szeretők viadalát.  

Ősztől tehát ismét várjuk a középiskolák 10. osztályos tanulóinak jelentkezését, akik 3 fős (indokolt esetben 2 fős) csapatokban versenyezhetnek majd a három fordulós megmérettetésen. A tavalyi versenyen egyes fordulók élő közvetítésével új kihívások elé állítottuk a résztvevőket, amelyet sikerrel vettek a csapatok. Ezért úgy döntöttünk, ezt az izgalmas digitális elemet az idei versenyben is megtarjuk, miközben – hűen a verseny szelleméhez - nem hagyjuk ki a  helyszíni fordulót/fordulókat sem. Reméljük, hogy ebben külső erők sem akadályoznak meg minket. Ha mégis így történne, készülünk arra is, hogy akár az online térben is maradéktalanul megvalósíthassuk az idei versenyt. 

Ez utóbbi esetben pedig egy utólagos, kora őszi szakmai kirándulással pótoljuk az elmaradt találkozásokat. Miként ezt idén ősszel is tesszük majd, és nem is akármilyen helyre visszük korábbi finalistáinkat! Megmutatjuk nekik az Esterházyaik ősi rezidenciáit, Kismartont és Fraknót.

Ebben az évben a feladatok a 16-17. század világába kalauzolják majd a jelentkezőket, egy olyan korszakba, ahol  egymás mellett élt török és magyar, vagy éppen e "békesség homálya" alatt került sor nem kis hadakozásukra.

Vajon milyenek voltak egy ismert várkapitány mindennapjai? Milyen kritikák érték a hitvédő Pázmány Pétert? Milyen otthonokban élt, milyen ruhákat viselt és hogyan töltötte szabadidejét a kor embere? 

Az Estöri nem kevesebbre vállalkozik az idei évadban, minthogy úgy láttassa ezt a korszakot, az együtt élő kultúrák szokásait, mindennapjait, dilemmáit, drámáit sőt szerelmeit is, hogy a versenyzők kreativitása és elszántsága folytán mindannyian új szemmel nézhessünk, rácsodálkozhassunk erre az izgalmas időszakra

A verseny első fordulójában a jelentkezők egy online kvízben adhatnak számot tudásukról, a felkészüléshez a megadott irodalomjegyzékben foglaltak fognak segítséget nyújtani. A kvízen kívül ebben a fordulóban egy igazi kreatív feladat is vár még a pályázókra: elkészíthetik egy képzelt, 16-17. századi online magazin címlapját. A feladat része lesz egy cikk megírása, valamint egy a korszakra jellemző stílusú csapatfotó elkészítése is. A következő fordulóban már személyesen találkoznak a csapatok, ahol az előzetes feladatkiírás alapján készített kreatív prezentációjukat és videójukat mutatják meg a zsűrinek és a többi csapatnak. A legjobbak számára pedig innen az út már a döntőbe vezet. A végső megmérettetésen egy igazán izgalmas feladat vár rájuk. A felkészülés szakaszában elkészítik egy megadott török kori karakter Instagram profilját, majd a személyes részvétellel zajló döntőben a karakterhez és a korhoz kapcsolódó gyakorlati feladatok megoldásával mérhetik össze tudásukat és kreativitásukat, hogy kiderüljön, ki a legjobb az idei versenyben.  

Megéri megdolgozni a dobogós helyezésért, hiszen az első három helyezettet az Esterházy Magyarország Alapítvány értékes informatikai és audiovizuális eszközökkel jutalmazza.

A legjobb versenymunkákat pedig a honlapon és a közösségi média felületeken is publikáljuk.

Jelentkezés  

Az online jelentkezés szeptember 6-án indul, a csapatok regisztrációját a www.estori.hu weboldalon várjuk.
TIPP: Érdemes minél előbb jelentkezni, hogy minél hamarabb hozzáférhessetek a szakirodalomhoz!

Ne feledjétek: az igazi, ütőképes csapatot a sokféle tudás és képesség ötvözete adja, ezért nem baj, ha a történelem tudósai mellett akadnak újságírói vénával, szépérzékkel és informatikai tudással felvértezett csapattagok is.

A verseny részletes leírása ITT >> érhető el.  

Kapcsolat:

Esterházy Magyarország Alapítvány  

Estöri Verseny

www.estori.hu

Youtube:  

Estöri Verseny Promo film>>
Esterházy Magyarország Alapítvány >>

Instagram: www.instagram.com/estoriverseny 

https://www.facebook.com/esterhazymagyarorszag

E-mail: info@estori.hu