Török áfium ellen: Estöri!

Közkívánatra: Hatodik évaddal indul az Estöri!

Török áfium ellen: Estöri!

Török áfium ellen: Estöri!

Nagyon büszkék vagyunk tavalyi versenyzőinkre, akik nem hátráltak meg, és járványhelyzet ellenére is befejezték a tavalyi Estöri  ̶  Kreatív Történelmi Versenyt, nem is akármilyen megoldásokat letéve az asztalra. Kreativitásuk és kitartásuk is arra ösztönzött minket, hogy idén is megrendezzük a történelmet szeretők viadalát.  

Milyenek voltak egy ismert várkapitány mindennapjai? Miért érték kritikák a hitvédő Pázmány Pétert? Hogyan, milyen körülmények között élt és öltözködött a 16. század embere? Miben öltött testet a török-magyar háborúskodás és hogyan hatott a kultúrára a 150 éves „együttélés”? Ezekre a kérdésekere is választ keresnek majd azok a tizedikesek, akik jelentkeznek az Esterházy Magyarország Alapítvány Estöri Kreatív Történelmi Versenyének idei megmérettetésére, melynek célja, hogy a 21. század eszközeivel segítsen a 16-17. századi, , három részre szakadt Magyarország történetének megismerésében.

Már csak október 10-ig lehet jelentkezni a Verseny hatodik évadjának mezőnyébe. Öt sikeres évad után a verseny ismét azokat a történelem iránt érdeklődő tizedikeseket szólítja meg, akik nem félnek kreatív energiáikat is mozgósítani a vetélkedőben, hogy a ma emberének meséljenek a 150 éves török-magyar együttélés időszakáról.

Ehhez mai eszközöket hívhatnak segítségül: online térbe kell elhelyeznetek az időszak meghatározó momentumait, egyéniségeit, szellemiségét és hétköznapjait, hogy ne csak ti, de az érdeklődő közönség is rácsodálkozhasson erre az időszakra. A digitális eszközök használatával bemutathatjátok az együtt élő népek szokásait, kultúráját, dilemmáit, drámáit és szerelmeit is – így a ti kreativitásotokra építve közérdeklődésre számot tartó, izgalmas történetek születnek majd. 

A középiskolák 10. osztályos tanulóinak jelentkezését várjuk tanáraikkal, akik 3 fős csapatokban versenyezhetnek majd a három fordulós megmérettetésen. Érdemes olyan csapatot összeállítani, amelyben a történelem tudósai mellett akadnak újságírói vénával, szépérzékkel és informatikai tudással felvértezett csapattagok is, hisz az Estörin az igazán ütőképes csapatot a sokféle tudás ötvözete adja. 

A tavalyi versenyen az egyes fordulók élő közvetítése részben a járvány hozta új kihívás volt, amelyet sikerrel vettek a csapatok. Ám olyan jól sikerült, hogy ez az izgalmas digitális elem az idei versenyben is megmarad, miközben – hűen a verseny szelleméhez - nem marad(nak) el a helyszíni forduló(k) sem, amennyiben ezt a külső körülmények lehetővé teszik. Ha a vírushelyzet ezt mégis megakadályozza, készülnek arra is, hogy akár az online térben is maradéktalanul megvalósíthassák az idei versenyt. 

A versenyzőkre a beugró kvíz kérdések mellett olyan kihívások várnak, mint például egy elképzelt 16-17.  online kalendárium címlapjának és vezető tudósításának megírása, kreatív prezentáció és csapatfotó, valamint egy rövid videó elkészítése. A döntőbe jutó csapatokra pedig igazán izgalmas feladat vár: a felkészülés szakaszában elkészítik egy megadott török kori karakter Instagram profilját, majd a személyes részvétellel zajló döntőben a karakterhez és a korhoz kapcsolódó gyakorlati feladatok megoldásával mérhetik össze tudásukat és kreativitásukat, hogy kiderüljön, ki a legjobb az idei versenyben.

Megéri küzdeni, hiszen a verseny különleges élménye mellett a dobogós helyezetteket értékes informatikai és audiovizuális eszközökkel jutalmazzuk. A legjobb versenymunkákat pedig a honlapon és a közösségi média felületeken is publikálják.

Az online jelentkezés még október 10-ig tart. Arra  biztatjuk a csapatokat, minél hamarabb jelentkezzenek annak érdekében, hogy minél hamarabb hozzáférhessetek az első megmérettetéshez biztosított szakirodalomhoz. 
(az online kvízt november 4-én és 5-én tartjuk)

 

Jelentkezés  

A csapatok regisztrációját a www.estori.hu weboldalon várjuk.

A verseny részletes leírása ITT >> érhető el.  

Kapcsolat:

Esterházy Magyarország Alapítvány  

Estöri Verseny

www.estori.hu

Youtube:  

Estöri Verseny Promo film>>
Esterházy Magyarország Alapítvány >>

Instagram: www.instagram.com/estoriverseny 

https://www.facebook.com/esterhazymagyarorszag

E-mail: info@estori.hu