Tehetséggondozás az Estörivel

Visszaemlékezés a kezdetekre a soproni Széchenyi István Gimnázium kapcsolatán keresztül

Tehetséggondozás az Estörivel

A soproni Széchenyi István Gimnázium reál hagyományokat ápol. Ezt az idei évtől egy új digitális, innovatív, nyelvi-informatikai osztály egészít ki. Emellett az iskola több helyi , regionális és országos versenyen szép eredményeket ér el a humán tagozatosokkal is.

Ennek egyik fontos mérföldköve volt, hogy a 2016-ban megkerestük az iskolát  Abban az évben indult az Esterházy Magyarország Alapítvány támogatásával a nemzetközi ESTÖRI- Kreatív Történelmi Versenyünk. Az első versenyévadban kilenc gimnazista indult és vett részt sikerrel a versenyen. /egyik csapatuk döntős helyezést ért el/

Az Esterházy Magyarország Alapítvány innentől kezdve évről-évre támogatta humán és reál határterületen ( töri-informatika-nyelv) ügyesen mozgó diákokat a nagyívű nemzetközi versenyen való szereplésben.

A versenyünk már a kezdetekkor is kiemelt feladatának tekintette, hogy olyan új irányvonalat mutasson, amely teret enged a fiatalok kreativitásának, az interperszonális képességek kibontakozásának.

Évi rendszerességgel minimum öthónapos de egyes legtehetségesebb széchenyis diákok esetében az egész tanévet felölelő időszakban kapcsolatban voltunk az iskolával, aktívan segítve őket a vetélkedőn való sikeres szereplésben és egyéb tudományos programokon való részvételben

A nagy költségvetésű nemzetközi program támogatásával a diákok és oktatóik közül többen tanulmányi kirándulás keretében eljuthattak ausztriai kastélyokba, várakba, résztvehettek egyhetes nemzetközi (osztrák-magyar) Summer Camp-on.

A diákok világlátása, nyelvismerete, önkifejezőképessége, előadókészsége fejlődött ezen időszak alatt, miközben a projekt terebélyesedése révén ők maguk is számtalan gyümölcsöző barátságra tettek szert. Módszertani-és diákkonferncián is járhattak. Az utóbbi időszak digitális oktatása által létrejött új helyzetben pedig ezt a támogatás során megszerzett innovatív tudást felhasználhatták egyéni tanulmányaikban is.

Összesen huszonhét széchenyis gimnazistával voltunk közvetlen kapcsolatban. Nyolc diák nyári táboroztatását tettük lehetővé.

Különösen büszkék vagyunk három tehetséges diákra, akik az Estörinek is köszönhetően történelem tudományi területen folytatták tanulmányaikat.

Molnár Ferenc

Sikeres felvételt nyert régészként. Tanulmányait a skóciai Edinburghi Egyetemen folytatja .

Hegedűs Alexa

az angliai Warwick Egyetemen tanul 2020 szeptemberétől

Szentpéteri Tamás 

Történelem tanár szakos hallgató Budapesten az ELTE-én  Estöri versenydöntős munkájának továbbdolgozott változata a 2018-as Tudok Konferencián első helyezést ért el. Munkáját számos további háttéranyaggal segitettük.

Mindez a gyümölcsöző kapcsolat nem jöhetett volna létre az iskola részéről Robotka Csaba tanárúr töretlen szakmai és lelkes munkája nélkül.

Nagyon büszkék vagyunk, hogy az Esterházy Magyarorszag Alapítvány támogatásával a soproni Széchenyi István Gimnázium már öt éve az ESTÖRI projekt része. Szívből kívánjuk, hogy az év elején létrejött Tehetségpontjuk nyomán még fókuszáltabban tudják előmozdítani tehetségeik kibontakozását.

Közös az örömünk legfrissebb eredményünk fellett. Az Estöri az European Excellence Awards-on shortlistes lett a Utazás/Turizmus kategóriában. A benyújtott angol nyelvű pályamunkában számos helyen feltünnek volt Estöris széchenyis diákjaink is!

A videó megtekinthető ITT>>

Kapcsolat:
Esterházy Magyarország Alapítvány

E-mail: info@estori.hu  

www.estori.hu

Facebook: Esterházy Magyarország Alapítvány  

Instagram: instagram.com/estoriverseny  

instagram.com/esterhazy.mo_alapitvany 

Youtube: Estöri Verseny

Kapcsolat
Szechenyi István Gimnázium Tehetségpont
9400 Sopron, Templom u. 26.
https://www.soproniszig.hu/

E-mail: iroda@szig.sopron.hu