Megújult az ESTÖRI verseny

Az elbeszélt történelemtől az Estöri legendáig. Mintegy 150 csapat a rajtnál

Megújult az ESTÖRI verseny

Harmadik évadába lépett az ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny, amelyre a regisztrációt lezárva mintegy 150 csapat, köztük 20 külhoni csapat áll rajtra készen!!

A verseny idei témája:

Hagyomány és modernitás
Sorsfordítók a 20. században

A 2018/19-es tanév fókusza a 20. századi ember személyes története, amely tükrözi a kor történelmi viharait, politikai, ideológiai szélsőségeit. Ezen sorsfordító személyek portréin keresztül tekintünk a 20. századra. Különösen fontos, hogy a diákok helyi történetek, életutak után kutassanak, hiszen így közelebb kerülhet hozzájuk a korszak történelme, kultúrája és megérthetik, hogyan formálja a történelem az emberi viselkedésmintákat, mi motiválja az emberek döntéseit és cselekedeteit.  

Különösen értékes és érdekes módszer a 20. század megismerésében az „oral history”, azaz az elbeszélt történelem, amikor a diákok interjúkat készítenek szem-, és fültanúkkal, a vizsgált kort megélőkkel, és ezeket a rögzített anyagokat feldolgozzák, értelmezik és beépítik a munkájukba. A módszert már az első fordulóban alkalmazhatják, hiszen a kreatív esszét is egy-egy huszadik századi életútról írják. A későbbiekben a második és harmadik fordulókra való felkészülésben pedig különösen felértékelődik a kutatómunka. A középdöntőn és a döntőn a diákok prezentálnak ,és színpadon szerepelnek, ahol felhasználják előzetesen készített (hang-és videó)anyagaikat.

Témaválasztásunkat Esterházy V. Pál története inspirálta, aki életútjával szintén reprezentálja a 20. századot. 2019-ben lesz V. Pál halálának 30. évfordulója, ami különösen aktuálissá teszi ezt a témát. Szeretnénk, ha a diákok is felfedeznék a helyi sorsokat a maguk környezetében. 

Jelentkezés és a díjak

A versenyre a Kárpát-medence magyar anyanyelvű gimnáziumai és szakgimnáziumai, azok 10. osztályos tanulói neveztek (3 fős csapatokban), felkészítő tanáraikon keresztül.

Az értékes nyeremények között az elmúlt évekhez hasonlóan Apple termékek, akciókamerák lesznek, ill. a helyezettek számára biztosított a részvétel az Esterházy Tehetségpont szervezésében megvalósuló egy hetes ausztriai nyári egyetemen. Idén újdonságként a helyezést el nem érő csapatok kedvezményes áron vehetnek részt ugyanezen szakmai -és szabadidős programhéten.

A legtöbb csapatot delegáló tanárokat nagy értékű könyvutalványokkal jutalmazzuk. A dobogós csapatok felkészítő tanárainak pedig kétszemélyes wellness hétvégét és exkluzív koncertjegyeket ajándékozunk.

A pedagógus szakma részére pedig október 18-án, a Humán Tudományok Házában egy Módszertani Konferenciát szervezett az Esterházy Magyarország Alapítvány, amelynek címe: A kulturális örökség közvetítése a "Z" generáció számára a történelem oktatáson keresztül. Itt, a nagyívű előadások mellett volt lehetőség a versenyre jelentkezett tanárok és a versenyszervezők közötti konzultációra is.

A teljes versenykiírás ITT olvasható.


Info: info@estori.hu 

web: www.estori.hu

Kövessen minket, aktuális és hasznos információ: Facebook: estoriverseny


Ilyen volt az ESTÖRI és a verseny fődíja: (promo videó):