Már csak pár nap a nagy ESTÖRI döntőig

Már csak pár nap a nagy ESTÖRI döntőig

 Az ESTÖRI-Kreatív Történelmi Verseny döntője 2018. április 18-án, 10.00 órától kezdȍdik a kismartoni Esterházy-kastély Haydn Termében.

A döntő sajtónyilvános és az Estöri You Tube csatornán online közvetítjük:

https://goo.gl/sqcMcC 

Az ESTÖRI eredményhirdetése 16.30 óra magasságában várható.

A döntős csapatokat köszöntik:

Dr. Ottrubay István, Esterházy Magánalapítvány,

Őexcellenciája Mag. Elisabeth Ellison-Kramer – az Osztrák Köztársaság magyarországi nagykövete,

Dr. Solti Péter– a Klebelsberg Központ elnöke,

Czigány Balázs, Esterházy Magánalapítvány.

A döntő játékvezetője: Bősze Ádám. 

Háttérinformáció az ESTÖRI- Kreatív Történelmi Versenyhez: 

A döntő napján három budapesti, három győri, két soproni és egy-egy békéscsabai, gödöllői, nagykanizsai, ráczkevei, sárospataki és szigetszentmiklósi csapat negyvenkét tizedikes diákja méri össze tudását az Esterházy család történetéről, az idei téma: Barokk ünnepek a 18. században - Vendégségben az Esterházyaknál. A három fordulós versenyen az idei évben százötven csapat indult olyan középiskolákból, ahol magyar nyelven folyik az oktatás, így az indulók között köszönthettünk burgenlandi, felvidéki és erdélyi csapatokat is.  

A döntőre a csapatoknak újabb feladatokkal, többek között kreatív csapatnévvel, digitális címerrel és színpadképpel, valamint egy bábuval kell készülniük. A bábu készítési folyamatát Instagramstory-ban meg is kellett osztaniuk. Ismét lesz szópárbaj és villámkérdések, vetélkedős jellegû feladatok. A 10.00 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitó után, az első versenyblokkok 10:30-12-45-ig a csapatok kreatív bemutatkozásával és egyéb vetélkedȍs feladatokkal telnek, majd 14:15-től- az ESTÖRI JUNIOR eredményhirdetése után- folytatódik a harmadik blokk a legtöbb csapat Representatio et Marionett és a Duellum feladataival. Ez utóbbiak már kész színpadi történetek lesznek. 

Az egyedülálló verseny célja, hogy a gyerekek önálló kutatás segítségével kreatív eszközök felhasználásával ismerkedjenek a történelemmel.  

A döntőn a három fős csapatokat a szakmai zsűri a kreatív ötletes megoldások mellett a gondolatmenet, a mondanivaló, az érvelési technika, az előadók aktivitása, a szakmai felkészültségük, az arányos felépítés, esztétikum és a formai megoldás színvonala alapján értékeli. A győztesek nagyértékű digitális ezközöket illetve egy egyhetes részvételi lehetőséget nyerhetnek a július 1-6. között Kismartonban megrendezendő Esterházy Summer University-re. 

A döntő zsűritagjai: 

- Dr. Kiss Erika, Magyar Nemzeti Múzeum, művészettörténész, szakmuzeológus,

- Bárány Krisztián, történész és filmrendező,

- Esterházy Marcell, intermédia-művész,

- Foki Tamás, Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, történelem és társadalomismeret szakos igazgatóhelyettes,

- Dr. Keglevich Kristóf, Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, történelem és kémia szakos vezetőtanár,

- Dr. Pálffy Géza, az MTA doktora, az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője

- Dr. Varga Kálmán, történész, muzeológus.

Idén először írták ki az ESTÖRI-JUNIOR Kreatív Alkotói Versenyt 8-15 éves diákok számára. A kisebbek megadott anekdoták alapján rajzokat készítettek, a nagyobbak választhattak, hogy szintén egy megadott anekdota alapján képregényt készítenek vagy pedig makettet építenek egy, az Esterházy családhoz köthető történelmi épületről. Több mint ötszázan küldtek be pályázatot, a legjobb művekből a döntő napján kiállítást rendeznek a kastélyban. 

A nyertes pályázók kategóriánként értékes díjakat kapnak.
Az első és második helyezettek képregény és makett kategóriában értékes és különleges ajándékokat, köztük ajándékutalványokat és grafikus tableteket nyernek.


A verseny együttműködő partnerei a Klebelsberg Központ, az MTA Történettudományi Intézete, az MTA Könyvtár és Információs Központ, az Arcanum Adatbázis Kft., valamint a Nemzeti Levéltár. 

További információ: 

Schneider Erika, Esterházy Magánalapítvány, e.schneider@esterhazy.at, +36309220569

Rónai Judit,UNIOMÉDIA, judit.ronai@uniomedia.com, +36204668314 

http://www.estori.hu/