Közkívánatra: Negyedik évaddal folytatódik az Estöri!

Fejlődés és dinamizmus a dualizmus korának Magyarországán

Közkívánatra: Negyedik évaddal folytatódik az Estöri!

Idén is megrendezzük nagy sikerű versenyünket, az ESTÖRI-Kreatív Történelmi Versenyt a magyarországi és Kárpát-medencei középiskolák 10. évfolyamos diákjai számára. Az Esterházy család 16-17. századi felemelkedése, 18. századi tündöklése és a 20. század sorsfordítói után a negyedik évadban egy századdal visszább lép az időben az ESTÖRI, ugyanakkor még digitálisabbá, még modernebbé válik. Az idei estörisek olyan feladatokat kapnak, mint soha korábban.

A verseny idei témája:

Fejlődés és dinamizmus
Urbanizáció, iparosodás, polgárosodás

A kor adott: a dualizmus. Egy gyerekcipőben tipegő parlament világa, császári díszletek között hatalomért küzdő és hatalmat gyakorló férfiak kemény munkájától és aljas intrikáitól hangos korszak. A diákok Magyarország leghosszabb ideig szolgáló miniszterelnökének korából tudósítanak, írnak és elemeznek, Mikszáth Kálmán kollégáivá válnak, miközben lóháton vadászik körülöttük Sisi császárné, és tőlük három sarokra épül az Országház, az Operaház, Vajdahunyad vára és a Millenniumi Kisföldalatti. Magyarország ugrásszerű fejlődésének és a fejlődés visszásságainak krónikásai lesznek – az igazság felelőssége nyugszik a vállukon. Újságot írni a dualizmus korában – erre a feladatra hívja most a tizedikeseket az Esterházy Magyarország Alapítvány.

A csavar: nekik kell az internetre költöztetniük a dualizmust! Az első forduló szűrő: a szervezők online kvízben tesztelik tudásukat a dualizmus koráról, a felkészüléshez szakirodalmat kapnak. A második fordulóban már élesben dolgoznak: háromfős szerkesztőségeik kreatív csapatfotójának elkészítése után egy online újság címlapját tervezik meg, politikai, gazdasági, sport-, kultúr- és bulvárhírekkel tűzdelik. A harmadik fordulóban már a közösségi médiába csöppennek, hírfolyamot terveznek: cikkmegosztásokat, ismerősök posztjait, ismert személyek, celebek posztjait, napi sztorikat válogatnak nagy műgonddal egymás mellé, és egy kreatív videós tartalommal együtt feltálalják őket a szakmai zsűrinek. Ha a legjobb 12 közé kerülnek, egyedülálló élmény várja őket: elkészíthetik egy korabeli személy Instagram-profilját, és a kismartoni Esterházy-kastély Haydn-termében megmérkőzhetnek legtehetségesebb vetélytársaikkal kreatív helyszíni vagy otthon kidolgozott feladatok során. A dualizmus korának legjobb 21. századi újságíróit az Esterházy Magyarország Alapítvány értékes informatikai eszközökkel jutalmazza.

Jelentkezés és díjak

A jelentkezés szeptember 10-ével elindult, a csapatok regisztrációját az www.estori.hu weboldalon várjuk - és ígérjük, a verseny jobb lesz, mint valaha. Az ideális estöris csapatban van töriguru, számítógépmágus és jó szépérzékű, színpadképes versenyző is - de akár a legváratlanabb csapatösszeállítások is vezethetnek a legkreatívabb eredményekhez.

A verseny együttműködő partnere az EduBase online oktatási platform.

A döntő első három helyezettje értékes informatikai és audiovizuális eszközökben részesül. A legjobb versenymunkákat publikáljuk!

Versenykiírás és szakirodalom ITT található.

Álmodjuk bele az internetet a 19. századba! Várunk titeket!

Kapcsolat:

Web: www.estori.hu
E-Mail: info@estori.hu

FB: fb.com/estoriverseny
Instagram: instagram.com/estoriverseny 

Ilyen lesz az idei ESTÖRI!