Középdöntővel folytatódik az ötödik ESTÖRI

Huszonnyolc csapat készül prezentációkkal és videókkal a 2021. február 19-i nagy online megmérettetésre

Középdöntővel folytatódik az ötödik ESTÖRI

Egy teljes napon át február 19-én tizenkettő vidéki (Békéscsaba, Debrecen, Eger, Győr, Nagykanizsa, Kiskunhalas, Pannonhalma, Pápa, Sárospatak, Sopron, Szigetszentmiklós, Szentendre), négy határon túli (Kassa, Marosvásárhely, Révkomárom, Rimaszombat), valamint hét budapesti középiskola összesen 28, háromfős csapata – kilencedik és tizedik osztályos diákok – mérik össze tudásukat az ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny középdöntőjében.

Idén a járványügyi korlátozások miatt az alkalomra online kerül sor. A diákok három fős csapataikkal online jelentkeznek be a zsűri elé. Az ítészek munkájának a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjának díszterme ad majd otthont, ahonnan az eseményt reggel 9:15 órától előreláthatóan délután kb. 17 óráig élő egyenesben közvetítjük az Esterházy Magyarország Alapítvány You Tube csatornáján. A látványos megmérettetésről előreláthatóan 12 csapat jut tovább az április 30-án lehetőleg már helyszínen megrendezésre kerülő és mindent eldöntő nagy fináléba.

Az idei téma: Férfi és női szerepek – Hogyan éltek elődeink a 19.század első felében ?

A korszakban, az 1800-as évektől az 1840-es évek végéig, a reformkor és szabadságharc idején egymás mellett élt a feudális és a szárnyait bontogató polgári társadalom. Ekkor indultak azok a kezdeményezések, melyek végül hozzásegítettek a modern, polgári Magyarország kialakulásához.

 A 19. század első felének nemcsak politikai és gazdasági szintereit, hanem a jelentős változásokon átment hétköznapi életet sorsfordító személyek portréin, történetein keresztül tanulmányozzák a versenyzők.

A zsűri tagjai:

Foki Tamás, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatgatóhelyettese és történelemtanára

Keglevich Kristóf, történelem-kémia szakos tanár- Fazekas gimi

dr. Kiss Erika, a Magyar Nemzeti Múzeum muzeológusa, művészettörténész

dr. Varga Kálmán, történész

Pisák Andrea, történelem szakos tanár

Menyhárt Sándor, iskolaigazgató, történelem-informatika szakos tanaár , Kőbányai Szent László Általános Iskola

Bárány Krisztián, Filmever Stúdió, kreatív-szerkesztő, rendező, történész

(ő nem a helyszínről jelentkezik be)

A rendezvény moderátora: Krobák Edit 

Foki Tamás, a zsűri elnöke, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium történelemszakos igazgatóhelyettese is nagy várakozásokkal tekint a középdöntőre: „Azokat a képességeket szeretnénk fejleszteni, amelyek az iskolai oktatásnak nem mindig állnak a középpontjában: a kreativitást, a kooperációt, a kommunikációt és az önálló kutatómunkát. A verseny elmúlt évadai is alátámasztották, hogy jó úton járunk, hiszen rendkívül magas színvonalú, sokszor publikálásra alkalmas prezentációk és kisfilmek születtek, néha teljesen ismeretlen, újonnan feltárt történelmi szereplőkről. Abban bízunk, hogy a járványügyi helyzet adta korlátozások ellenére idén is izgalmas munkák születnek majd”  

A verseny együttműködő partnere az MTA Könyvtár és Információs Központ

ÉLÖ KÖZVETÍTÉS 9:15 órától

 https://youtu.be/aV14slV4nNM

Csapatszereplési sorrend

Kapcsolat: 

E-mail: info@estori.hu 

www.estori.hu 

Facebook: Esterházy Magyarország Alapítvány 

Instagram: instagram.com/estoriverseny 

instagram.com/esterhazy.mo_alapitvany

Youtube: Estöri Verseny