Kihirdették az ESTÖRI középdöntőjének továbbjutóit

Tizennégy csapat számára megnyilt az út az április 27-i döntőbe

Kihirdették az ESTÖRI középdöntőjének továbbjutóit

Két napon át, február 21-én és 22-én tizennégy vidéki (Békéscsaba, Cegléd, Debrecen, Győr, Kaposvár , Nagykanizsa, Nemesvámos, Pécs, Ráckeve, Sárospatak, Sopron, Székesfehérvár), három határon túli (Kassa, Nagyszalonta, Révkomárom), valamint hat budapesti középiskola összesen harminc, háromfős csapata – kilencedik és tizedik osztályos diákok – mérte össze tudását az ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny középdöntőjében. A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjának dísztermében megrendezett eseményről 14 csapat jutott tovább az április 27-i, kismartoni döntőbe. 

Az idei téma: Hagyomány és modernitás – Sorsfordítók a 20. században, fókuszban az 1930-as évektől, a politikai jobbratolódástól a kommunista hatalomátvételen keresztül az 1956-os forradalomig és az azt követő megtorlásig tartó időszak áll. A 20. század történelmi viharait, politikai, ideológiai szélsőségeit sorsfordító személyek portréin, történetein keresztül tanulmányozzák a versenyzők.

Foki Tamás, a zsűri elnöke, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium történelemszakos igazgatóhelyettese értékelésében kiemelte: „Azokat a képességeket szeretnénk fejleszteni, amelyek az iskolai oktatásnak nem mindig állnak a középpontjában: a kreativitást, a kooperációt, a kommunikációt és az önálló kutatómunkát. A verseny harmadik évada is alátámasztja, hogy jó úton járunk, hiszen rendkívül magas színvonalú, sokszor publikálásra alkalmas prezentációk és kisfilmek születek, néha teljesen ismeretlen, újonnan feltárt huszadik századi sorsfordítókról.” 

A következő csapatokkal találkozhatunk a döntőben: 


A verseny együttműködő partnerei az MTA Történettudományi Intézete, az MTA Könyvtár és Információs Központ, az Edubase, Familypark am Neusiedlersee, valamint a Nemzeti Levéltár.

A szervező mind a harminc csapatnak szívből gratulál. A tovább nem jutókat is várják áprilisban a verseny döntőjére és a július elején megrendezésre kerülő III. Esterházy Summer Camp-re.

További Információ:

Esterházy Tehetségpont
E-mail: info@estori.hu
Web: www.estori.hu