Instagramra és színpadra költöztetjük a török kori Magyarországot

Már csak pár nap a pénteken újra helyszínen megrendezésre kerülő VI. Estöri döntőjéig

Instagramra és színpadra költöztetjük a török kori Magyarországot

Öt vidéki, öt fővárosi és két határon túli középiskola csapata jutott tovább a VI. Estöri Kreatív Történelmi Verseny döntőjébe. A jeles napra május 20-án Budapesten a Márai Művelődési Házban - volt budai Polgári Kaszinóban- kerül sor.

A digitális megoldásairól híres és a kritikai gondolkodást ösztönző történelmi vetélkedőben a szervezők és zsűri ezúttal is bátran fordulnak a formabontó eszközökhöz: különleges módon egyesítve a Covid idején Intagramra költöztetett történelmet, szereplőket, az Estöri hagyományos színpadi élő csapatelőadásaival.

Az Insta munkákkal már elkészültek a csapatok és a posztok utalásai egyértelművé tették, hogy a helyszíni döntő bőven tartogat majd meglepetéseket mindannyiunk számára. 

Ha rövid értékelést kéne adnunk az előzetes benyomásainkról, bátran kijelenthetjük, hogy kreatív ötletekben nem szűkölködtek a csapatok. Voltak, akik annak érdekében, hogy jobban megvilágítsák a zsűritől kapott témájukat földi és földöntúli erők segítségét is igénybe vették – rejtélyes olasz térképészt, kettős ügynök kereskedőt és egy dzsinnt is bevontak a feladatok megoldásába.

Amit kicsit hiányoltunk, hogy a csapatok nem mindig használták ki az Instagram eszközeiben rejlő lehetőségeket. A kvízek, a kérdés-válaszok, szavazások, nyereményjátékok az olyan tartalmakat is kicsit élvezetesebbé, interaktívabbakká tehették volna, amelyek talán nem álltak annyira közel a csapattagokhoz.

Azt viszont megállapíthatjuk, hogy szemmel láthatóan nagyon sok munkát fektettek a diákok abba, hogy megfeleljenek ennek a nem mindennapi kihívásnak és ezért nagy dicséret illet minden egyes résztvevőt. Örömmel tapasztaltuk azt is, hogy a nehézségek ellenére a humorérzéküket sem vesztették el a diákok, szórakoztató perceket szerezve ezzel a zsűrinek is.

Ezúton is bátorítunk minden csapatot arra, hogy ugyanilyen szellemesen, okosan és merészen küzdjön majd személyesen is, ahogy a fiktív karaktereivel tette az insta felületén. Mi nagyon drukkolunk mindenkinek és hamarosan meglátjuk, ki bizonyul az idén a legjobbnak.

A versenyzők a vetélkedős jellegű feladatok mellett főfeladatként a színpadon jelmezekbe bújva, színészi képességeiket is megcsillogtatva mutathatják be a 16-17. századi Magyarország fiktív és valóságos személyek által körbehatárolt alábbi témákat:

Háborúskodás, politika és diplomácia két birodalom határvidéken

Öltözködés, lakás, gasztronómia és egészségügy 16–17. századi Kárpát medencében

Vérrel az országért: arisztokraták a Magyar Királyság védelmében és irányításában

Építészet és művészet a három részre szakadt Magyarországon

Három ország – egy magyar kultúra a reformáció és a katolikus megújulás korában

Asszonysorsok 16–17. századi Magyarországon és Erdélyben

A versenyt 10:00-16:00 között Facebook-oldalunkon és You Tube oldalunkon élőben közvetítjük.

Tovább az esemény részleteihez:
https://fb.me/e/6jiWekft3

Helyszínen meghívott vendégeinknek a volt Budai Polgári Kaszinó épületében-
Bp. I. ker. Krisztina tér 1.-  Márai Sándor Müvelődési Ház

https://www.maraikult.hu/


Tovább az élő közvetítéshez:

You Tube-on:

https://www.youtube.com/watch?v=N9s-lxIKBNA

A vetélkedő játékmestere:

Bősze Ádám

A döntő zsűritagjai:

- Dr. Kiss Erika, Magyar Nemzeti Múzeum, művészettörténész, szakmuzeológus,

- Dr. Pálffy Géza, az MTA doktora, az MTA BTK -

- Foki Tamás, Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, történelem és társadalomismeret szakos igazgatóhelyettes,

- Keglevich Kristóf, Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, történelem és kémia szakos vezetőtanár

- Dr. Varga Kálmán, történész, muzeológus.

- Dr. Darányi András- Kreatív és művészeti vezető, Uniomedia