Hetedik ESTÖRI középdöntő új helyszínen

Huszonkét csapat készül prezentációkkal és videókkal a 2023. február 24-i új helyszínen megtartandó megmérettetésre

Hetedik ESTÖRI középdöntő új helyszínen

Egy teljes napon át február 24-án nyolc vidéki (Békéscsaba, Baja, Győr, Pilisvörösvár, Nagykanizsa, Pannonhalma, Szentendre), három határon túli (Marosvásárhely, Révkomárom,), valamint négy budapesti középiskola összesen 22, háromfős csapata – kilencedik és tizedik osztályos diákok – mérik össze tudásukat az ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny középdöntőjében.

A prezentációk és videók bemutatásával is színesített versenyben a diákok az idén – a régmúlt történelme helyett - az 1957-2004 közötti időszakra koncentrálva az Európai Unió kialakulásának, kulturális gyökereinek, napjainkra gyakorolt hatásának történetét dolgozzák fel, Magyarország csatlakozásának időszakáig.

A verseny sajtónyilvános megnyitóval indul, melyen beszédet mond Ottrubay István az Esterházy Vállalatcsoport vezérigazgatója, valamint Lővei Andrea az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője. 

Részletes program: 

9:30 Ünnepélyes megnyitó (online közvetítjük itt: https://www.facebook.com/esterhazymagyarorszag)

9:45–15:00 Versenyblokkok 

16:00 Eredményhirdetés (online is közvetítjük itt https://www.facebook.com/esterhazymagyarorszag)

Az izgalmasnak ígérkező napnak és az ítészek munkájának az Európa Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája ad majd otthont Budapesten. Az esemény reggel 9:30 órakor kezdődik és előreláthatóan 15:00 óráig tart. A nap értékelését és az ünnepélyes eredményhirdetést - a megnyitóhoz hasonlóan -  az Esterházy Magyarország Alapítvány Facebook oldalán 16 órától élőben közvetítjük. A látványos megmérettetésről előreláthatóan 10 csapat jut tovább a május második felében szintén helyszínen megrendezésre kerülő és mindent eldöntő nagy fináléba.

Az idei téma: AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE – KULTÚRA-GAZDASÁG-VÁLSÁGOK

Hogyan jött létre az új európai közösség? Milyen nagy európai változások voltak a meghatározók? Miként csatlakoztak az új belépők? Milyen volt az élet Magyarországon versenyzőink születése és unióhoz csatlakozásunk előtt? Ezekre és sok más kérdésre kapunk majd izgalmas válaszokat a diákok kreatív munkáin keresztül.

A zsűri tagjai:

• Foki Tamás, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatgatóhelyettese és történelemtanára- zsűrielnök

• Klebercz Tímea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának PR-referense

• Keglevich Kristóf, történelem-kémia szakos tanár- Fazekas gimi

• Pisák Andrea, történelem-földrajz szakos tanár

Czigány Balázs, az Esterházy Alapítványok igazgató helyettese is várakozással tekint a helyszíni eseményre: „A hetedik életévébe lépett verseny idén érdekes fordulatot vet. Az elmúlt korokat feldolgozó versenyből most  eljutottunk a 20.század 2. felére.  Egy új megközelítéssel, az Európai Unió történetén keresztül tekintünk Magyarországra és várhatóan új, izgalmas tartalmak, megoldások születnek majd.  Továbbra is az  a fontos, hogy az egészséges versenydrukk mellett, inkább jó hangulatú rendezvényt tartsunk és ha a diákok 15-20 év múlva visszagondolnak rá, az maradjon meg bennük, hogy milyen baromi jók voltak. Az idei versenynek is a lényege a kreativitás, a feladatok megoldása. Örülünk, hogy az idei középdöntő együttműködő partnereként köszönthetjük az Európa Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodáját."

A megnyitó és az eredményhirdetés a regisztrációt követően a sajtó számára nyilvános, az esetleges további forgatási kéréseket kérjük a helyszínen egyeztetni.

A versenyszerepléseket pedig itt közvetítjük:

https://youtube.com/live/jQqlc2kEGpk?feature=share


Kapcsolat:

E-mail: info@esterhazyalapitvany.hu