Haza, haladás, Estöri!

Közkívánatra: Ötödik évaddal indul az Estöri!

Haza, haladás, Estöri!

Haza, haladás, Estöri!

Nagyon büszkék vagyunk tavalyi versenyzőinkre, akik nem hátráltak meg, és járványhelyzet ellenére is befejezték a tavalyi Estöri- - Kreatív Történelmi Versenyt, nem is akármilyen megoldásokat letéve az asztalra. Kreativitásuk és kitartásuk is arra ösztönzött minket, hogy idén is megrendezzük a történelmet szeretők viadalát.  

Ősztől tehát ismét várjuk a középiskolák 10. osztályos tanulóinak jelentkezését, akik 3 fős (indolokt esetben 2 fős) csapatokban versenyezhetnek majd a három fordulós megmérettetésen. A tavalyi versenyen újfajta feladatokkal új kihívások elé állítottuk a résztvevőket, amelyet sikerrel vettek a csapatok. Ezért úgy döntöttünk, néhány izgalmas digitális elemet az idei versenyben is megtartunk, miközben – hűen a verseny szelleméhez - nem hagyjuk el a korábbi évek hagyományos helyszíni fordulóit sem. Reméljük, hogy ebben külső erők sem akadályoznak meg minket. Ha mégis így történne, készülünk arra is, hogy akár az online térben is maradéktalanul megvalósíthassuk az idei versenyt. 

Ebben az évben a feladatok a 19. század első felébe kalauzolják majd a jelentkezőket, egy olyan korszakba, ahol még egymás mellett élt a feudális örökség, de már bontogatták szárnyaikat azok a kezdeményezések, melyek végül hozzásegítettek a modern polgári Magyarország kialakulásához.  

A kalapos király, II. József halála után kezdődhetett a magyar nyelv tanítása a középiskolákban, ekkor játszhattak először magyar nyelven a színházak, és nemcsak a gazdasági és a politikai színtéren, de a hétköznapi életben is jelentős változások indulhattak el.

Vajon milyen apa volt az árvízihajós, Wesselényi Miklós? Hogyan zajlott a gyereknevelés ekkoriban? Milyen otthonokban élt, milyen ruhákat viselt és hogyan töltötte szabadidejét a kor embere? Kutatásunk tárgya idén az lesz, hogyan éltek eleink az 1800-as években és hogyan alakultak a reformhajnalán a női és férfi szerepek.  

A verseny első fordulójában a jelentkezők egy online kvízben adhatnak számot tudásukról, a felkészüléshez a megadott irodalomjegyzékben foglaltak fognak segítséget nyújtani. A kvízen kívül ebben a fordulóban egy igazi kreatív feladat is vár még a pályázókra: elkészíthetik egy képzelt, 19 század eleji online magazin címlapját. A feladat része lesz egy cikk megírása, valamint egy a korszakra jellemző stílusú csapatfotó elkészítése is. A következő fordulóban már személyesen találkoznak a csapatok, ahol az előzetes feladatkiírás alapján készített kreatív prezentációjukat és videójukat mutatják meg a zsűrinek és a többi csapatnak. A legjobbak számára pedig innen az út már a döntőbe vezet. A végső megmérettetésen egy igazán izgalmas feladat vár rájuk. A felkészülés szakaszában elkészítik egy megadott 19. századi karakter Instagram profilját, majd a személyes részvétellel zajló döntőben a karakterhez és a korhoz kapcsolódó gyakorlati feladatok megoldásával mérhetik össze tudásukat és kreativitásukat, hogy kiderüljön, ki a legjobb az idei versenyben.  

Megéri megdolgozni a dobogós helyezésért, hiszen az első három helyezettet az Esterházy Magyarország Alapítvány értékes informatikai és audiovizuális eszközökkel jutalmazza.

A legjobb versenymunkákat pedig a honlapon és a közösségi média felületeken is publikáljuk.

Jelentkezés  

Az online jelentkezés szeptember 4-én indul, a csapatok regisztrációját a www.estori.hu weboldalon várjuk.
TIPP: Érdemes minél előbb jelentkezni, hogy minél hamarabb hozzáférhessetek a szakirodalomhoz!

Ne feledjétek: az igazi, ütőképes csapatot a sokféle tudás és képesség ötvözete adja, ezért nem baj, ha a történelem tudósai mellett akadnak újságírói vénával, szépérzékkel és informatikai tudással felvértezett csapattagok is.

A verseny részletes leírása ITT >> érhető el.  

Kapcsolat:

Esterházy Magyarország Alapítvány  

Estöri Verseny

www.estori.hu

Youtube:  

Estöri Verseny Promo film>>
Esterházy Magyarország Alapítvány >>

Instagram: www.instagram.com/estoriverseny 

https://www.facebook.com/esterhazymagyarorszag

E-mail: info@estori.hu