ESTÖRI döntő | április 27. szombat | Tematikus nap az Esterházy-kastélyban

Látványos színpadi jelenetekkel és magyar nyelvű tárlatvezetésekkel

ESTÖRI döntő | április 27. szombat | Tematikus nap az Esterházy-kastélyban

Még tart a nézőnek való jelentkezés az április 27-én Kismartonban megrendezendő „Estöri tematikus napra és döntőre“. A publikum soraiba várjuk az estöris versenytársak, iskolatársak, szülők, hozzátartozók, pedagógusok és további érdeklődők jelentkezését egy gyönyörű helyszínen, az Esterházy-kastélyban, Kismartonban.  

Egész napos programajánlatunk:

• teljes napos Estöri döntős hangulat látványos színpadi produkciókkal a 14 döntős csapattal, és Bősze Ádám moderátorral. 10-16:30 óra között

Promo az elmúlt döntőről itt:

http://bit.ly/2JlVhsz

• az eisenstadti Esterházy-kastély bebarangolása a szünetekben (osztálybelépő: 7 EUR/fő, családi belépő 25 EUR/fő) (a tárlatvezetésen résztvevők számára z Esterházy Melinda időszakos kiállítás ingyenes megtekintésével)

https://esterhazy.at/hu/kiallitasok/

Segítség a szurkolóknak, nezőknek a közlekedésben a kismartoni helyszínre jutásban: 

    Autóval érkezők számára- a kastélyhoz tartozó mélygarázsban kedvezményes áron 5 EUR összegért 4 órányi parkolást     tudunk biztosítani. Délután a városban már ingyenes a parkolás.

     

• a helyszín közvetlen közelében /Henrici étterem/ – elegendő igény esetén—gyors snack ebédet tudunk biztosítunk / kb. 6-8 € egységáron/ 

Helyeink gyorsan fogynak! 

Kérjük, hogy a jelentkezési szándékkal mielőbb (lehetőség szerint április 26-ig jelentkezzen kolléganőnknél Madarászné-Kalmár Máriánál (m.madarasz-kalmar@esterhazy.at, Mobil: +43 664 9657896)

Az alábbi adatok megadásával:

• /érkezők száma

• /igény jelzése  kedvezményes parkolóra (busztranszfer csak elegendő létszám esetén indul)

• /igény jelzése a kastély magyar nyelvű tárlatvezetésén való részvételre (előreláthatóan 15:20 órakor vezetés)

• /egyszerű, kedvezményes árú snack ebéd /Frankfurter/Debreziner/Gulasch/ fogyasztásának igénye (12. 30-13.30 óra között)

HÁTTÉRINFÓK:

A verseny idei témája: Hagyomány és modernitás – Sorsfordítók a 20. században.

A verseny immár hagyományosan a digitális eszközöket integrálja az oktatásba, a diákok a feladatok megoldásánál folyamatosan használják azokat.

  A verseny fókuszában az 1930-as évektől, a politikai jobbratolódástól a kommunista hatalomátvételen keresztül az 1956-os forradalomig és az azt követő megtorlásig tartó időszak áll. A 20. század történelmi viharait, politikai, ideológiai szélsőségeit sorsfordító személyek portréin, történetein keresztül tanulmányozzák a versenyzők. Nemcsak történelmi személyek, de saját családtagjaik történeteit is feltérképezték a korábbi fordulók során a versenyzők, akik így testközelből megismerhették a korszak eseményeit.   

 A döntős csapatokat köszöntik: 

Czigány Balázs, Esterházy Magánalapítvány igazgató helyettese,

Foki Tamás, a Fazekas Gyakorló Gimnázium történelem szakos igazgatóhelyettese, a zsűri elnöke.

A döntő játékvezetője: Bősze Ádám.

A döntő napján két budapesti, két győri és egy-egy békéscsabai, debreceni, kassai, nagykanizsai, nemesvámosi, pécsi, ráckevei, révkomáromi, sárospataki, soproni csapat negyvenkét tizedikes diákja méri össze tudását. A három fordulós versenyen az idei évben száznegyvenkilenc csapat indult olyan középiskolákból, ahol magyar nyelven folyik az oktatás, így az indulók és a között köszönthettünk felvidéki és erdélyi csapatokatis. 

A szervezők nagy örömére a versenyen induló csapatok érdekesebbnél érdekesebb, sokszor teljesen ismeretlen helyi vagy éppen családi vonatkozású történetek, életutak nyomába indultak, sokan még szemtanukat is bevonva, és az idősebb generációkat meghazudtoló módon rendkívül szisztematikusan, precízen és érdekfeszítő módon dolgozták fel és prezentálták a középdöntőn azokat.

A döntőben folytatódnak ezek a történetek illetve kiegészülnek újabb feladatokkal, többek között kreatív csapatnévvel, egy klippel és színpadképpel, valamint egy a tematikához kapcsolódóan egy sorsfordítóhoz fűződő memoriae-vel kell készülniük. A résztvevők kipróbálhatják magukat szópárbajban és megmérkőznek villámkérdésekkel is.

A 10.00 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitó után az első versenyblokk 10.20-12.35-ig a csapatok kreatív bemutatkozásával telik, majd a a Representatio et Memoriae és a Duellum feladatokkal, azt követően pedig 13.35-től a második és harmadik blokk-kal folytatódik.

A szervezők célja a versennyel, hogy a fiatalok saját kutatáson alapuló ismeretszerzés segítségével és a koruknak megfelelő digitális eszközökkel kerüljenek közelebb a korszak történelméhez és megértsék a történelem alakította emberi viselkedési formákat, motivációkat, döntéseket és cselekedeteket.

A szakmai zsűri a kreatív ötletes megoldások mellett a gondolatmenet, a mondanivaló, az érvelési technika, az előadók aktivitása, a szakmai felkészültségük, az arányos felépítés, esztétikum és a formai megoldás színvonala alapján értékeli.

A győztesek nagyértékű digitális ezközöket illetve egy egyhetes részvételi lehetőséget nyerhetnek a július 1-7. között magyar és osztrák helyszíneken megrendezendő Esterházy Summer University-re. Az idén először a táborra saját költségvállalással azok a résztvevők is jelentkezhetnek, akik nem állnak dobogóra. Az egyhetes tábor első felében forrásfeldolgozás lesz a kismartoni Esterházy-kastélyban és Fraknó várában, városnézés Sopronban, a Fertő-tó melletti Familypark látogatása, strandolás és barangolás a Lővérekben a hét második felében pedig forrásfeldolgozás a Pápai Esterházy-kastélyban, látogatás Gannára, Döbröntére, strandolás, bázisreptér-látogatás és koncert lesz a program.

A döntő zsűritagjai:

- Dr. Kiss Erika, Magyar Nemzeti Múzeum, művészettörténész, szakmuzeológus,

- Bárány Krisztián, történész és filmrendező,

- Foki Tamás, Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, történelem és társadalomismeret szakos igazgatóhelyettes,

- Gál Vilmos, Magyar Nemzeti Múzeum, történész-, szakmuzeológus, MNM Történeti Tár tárigazgató-helyettes,

- Dr. Varga Kálmán, történész, muzeológus.

A verseny együttműködő partnerei az Edubase online edukációs platform, MTA Történettudományi Intézete, az MTA Könyvtár és Információs Központ, a Nemzeti Tehetségpont valamint a Nemzeti Levéltár.

Jelentkezésére és megjelenésére feltétlen számítunk!

Estöri Team

E-mail a jelentkezéshez: m.madarasz-kalmar@esterhazy.at
info@estori.hu    

Web: www.estori.hu

Facebook: fb.com/estoriverseny