Elérhető az ESTÖRI aktuális versenykiírása

Az Estöri legenda folytatódik. Online jelentkezés szeptember 5-től.

Elérhető az ESTÖRI aktuális versenykiírása

Harmadik versenyévadába lépett az ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny. 
Az iskolakezdés előtti napokban folyamatosan e-mailben tájékoztatjuk a magyar középiskolákat a versenykiírásról.

A verseny szervezője: Esterházy Magánalapítvány

Az Esterházy Magánalapítvány kiemelten fontosnak tartja, hogy Magyarországon végezzen olyan közhasznú, ezen belül kulturális, oktatási, közismereti tevékenységet, melynek középpontjában a történelmi múlt megismerésének elősegítése, a kulturális örökség védelme, a hagyományok ápolása áll. Az alapítvány 2018/19-es tanévben immár harmadik alkalommal szervez országos történelmi versenyt.

A verseny idei témája:

HAGYOMÁNY ÉS MODERNITÁS
Sorsfordítók a 20. században

A 2018/19-es tanévben a 20. század, ezen belül az 1930-as évektől az 1950-es évekig a politikai jobbra tolódástól az 1956-os forradalomig, és az azt követő megtorlásig tartó időszak kerül fókuszba. A korabeli ember személyes története tükrözi a 20. század történelmi viharait, politikai, ideológiai szélsőségeit. Ezen sorsfordító személyek portréin, történetein keresztül tekintünk a 20. századra. Különösen fontos, hogy a diákok helyi történetek, életutak után kutassanak, hiszen így közelebb kerülhet hozzájuk a korszak történelme, kultúrája és megérthetik, hogyan formálja a történelem az emberi viselkedésmintákat, mi motiválja az emberek döntéseit és cselekedeteit.

A versenyre a Kárpát-medence magyar anyanyelvű gimnáziumai és szakgimnáziumai, azok 10. osztályos tanulói nevezhetnek (3 fős csapatokban), felkészítő tanáraikon keresztül.

A csapatok nevezéséért, a versenyen való részvételi lehetőség biztosításáért és a diákok szakmai felkészüléséért az osztály/intézmény kapcsolattartó tanára felel. Egy iskola több csapatot is nevezhet. A sikeres szerepléshez szükséges a felkészítő tanár aktív közreműködése a versenyzők mentorálásában. A csapattagok kiválasztásakor fontos szempont, hogy a csapatok — de legalább egyes csapattagok — képesek legyenek a hagyományos forráskutatási és elemzési eredményeket különböző multimédiás eszközök segítségével kreatív módon megjeleníteni. A diákok a feladatok kreatív részében többek között kép és videó tartalmak mobil eszközzel történő egyszerű készítésével és megosztásával, az okostelefon és a közösségi média funkcióinak felhasználásával (Facebook, Instagram, Snapchat, Youtube csatornákon keresztül) mutathatják meg tudásukat.

A háromfordulós versenyen a feladatok között idén is szerepel esszéírás és prezentáció ill. a döntőbe jutottak részére színpadi előadás. Az első online forduló november elején, a kétnapos középdöntő február végén, a döntő pedig 2019 április végén kerül megrendezésre.

A jelentkezés módja

A csapatok nevezése szeptember 5-től október 5-ig online módon, díjmentesen történik a www.estori.hu regisztrációs felületén. A sikeres jelentkezést követően a verseny közösségi felületein és honlapján számos információt (többek között letölthető kötelező szakirodalmat) találnak a csapatok. 

Az értékes nyeremények között az elmúlt évekhez hasonlóan Apple termékek, akciókamerák lesznek, ill. a helyezettek számára biztosított a részvétel az Esterházy Tehetségpont szervezésében megvalósuló egy hetes ausztriai nyári egyetemen.

A felkészítő tanárok számára a jelentkezési időszakot követően egy szakmai konzultációt tartunk október 18-án.(bővebb információ hamarosan)

A teljes versenykiírás ITT olvasható.
Szakirodalom ITT letölthető.

Tekintsék meg a verseny promó videóját ITT!

Info: info@estori.hu
web: www.estori.hu
Facebook: estoriverseny