Esterházy Summer University


Sikeresen lezajlott az I. Esterházy Summer University

2017. július 3-7.Az Esterházy Alapítvány idén először hirdette meg az Esterházy Summer University pályázatot az I. Estöri Kreatív Történelmi Verseny valamennyi résztvevője számára.
A pályázat nyertesei 2017. július 3-7. között az Esterházy Magánalapítvány által szervezett Summer University programsorozatán vehettek részt.

A 2016-2017-es tanévben elindított, gimnáziumok számára meghirdetett országos ESTÖRI versenyben 100 csapat megmutatta, hogy a mai fiatalok számára értéket képvisel a történelmi örökség, amelyért hajlandóak ringbe szállni és próbára tenni tudásukat, kreativitásukat.

A pályázat június 4-én zárult le. A nyertes csapatok:
Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium 10a csapata- ESTÖRI 1. helyezett
a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium 10b csapata- ESTÖRI 2. helyezett
a szegedi SZTE Gyakorló gimnázium 10a csapata- ESTÖRI 3. helyezett
Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium 10b csapata
Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium 10a csapata
Hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium 10c csapat


A Esterházy Magánalapítvány Tehetségpontként, rendszeresen megszervezett tehetséggondozó programokkal, táborokkal, kurzusokkal, pályázati lehetőségekkel, a művészeti tevékenységekben kiemelkedő képességű fiatalok megmutatkozási, fellépési lehetőségeinek biztosításával kívánja támogatni a magyar Nemzeti Tehetség Program célkitűzéseit.
A Tehetségpont működtetésében részt vesznek az Alapítvány munkatársai, magyar történelem és művésztanárok, és szakmai tanácsadók.
„A Nyári Egyetem foglalkozásain a történelem élményszerű tanítására, közös forrásfeldolgozására törekedtünk, ami feladatokat és- reméljük- örömet jelentett a résztvevő diákok számára. Ehhez igénybe vettük a hagyományos eszközök (forrásszövegek, térképek stb.) mellett a múzeumi tárgyak vizsgálatát, a média modern eszközeit (számítógép, internet, kép-, videó-megosztók stb.) is… A diákok minden nap rendszeres foglalkozást kaptak, mely a magyar történelemben való elmélyedésüket szolgálta, forrásokon keresztül történt és kapcsolódott az Esterházyak páratlan gyűjteményéhez. Együtt dolgoztak, jobban megismerték egymást és a kooperáció fontosságát a kutatómunkában. Betekintést kaptak a történeti kutatások módszereibe, rokon- és segédtudományaiba, az ezzel foglalkozó szakemberek munkájába, a tágabb értelemben vett történészi szakma kihívásaiba és sikereibe. Megismerték az Esterházy Magánalapítvány kiterjedt tevékenységét, céljait, társadalmi felelősségvállalását. Legyen legközelebb is sok közös élményünk!- mondta Foki Tamás, történelem szakos tanár, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium igazgatóhelyettese, a tábor szakmai vezetője.

A szakmai tábort délutánonként gazdag közös szabadidős tevékenységek egészítették ki. A diákok többek között ellátogattak a bécsi magyar Nagykövetségre, a Familyparkba, szakvezetéseken vettek részt Fraknó várában és az Esterházy-kastélyban.

Kapcsolat:
WEB: www.estori.hu
E-MAIL:info@estori.hu
Facebook: www.facebook.com/estoriverseny
#EsterházySummerUniversity